„Igényes barát volt” – Templom épült Spoletóban Szent II. János Pál pápa tiszteletére

„Igényes barát volt” – Templom épült Spoletóban Szent II. János Pál pápa tiszteletére

Május 18-án az Umbria régióbeli Spoleto főpásztora, Renato Boccardo érsek – aki 1988 és 2003 között Piero Marini pápai főszertartásmester legközvetlenebb munkatársa volt – szentmisét mutatott be Szent II. János Pál pápa tiszteletére a város San Nicola-templomában. Úgy tervezték, hogy templomszenteléssel ünneplik meg a centenáriumot…

A tervek szerint a San Nicola-templom szomszédságában, a szent lengyel pápa tiszteletére emelt új templomot szentelte volna fel az érsek Karol Wojtyła születésének centenáriumán, azonban a világjárvány miatt a templomszentelést elhalasztották októbert 22-ére, Szent II. János Pál pápa liturgikus emléknapjára.

A május 18-i ünnepségnek a spoletói San Nicola-templom kertje adott otthont. Pontosan száz meghívott hívő vehetett részt a szentmisén – a létszám jelképezte a lengyel pápa születése óta eltelt időt, a száz évet. 

A járvány szorongást, bizonytalanságot és félelmet hozott – utalt Boccardo érsek homíliájában a jelenre –, jóllehet II. János Pál pápa azt mondta nekünk: Ne féljetek! Jó kezekben vagytok, Isten nem feledkezik meg rólatok, nyissátok meg a kapukat Krisztus előtt, és a hit határozza meg az életeteket.

A koronavírus-járvány miatt nem szentelhetjük fel most az új templomot, de a köztünk levő testvéri közösséget ez a körülmény nem befolyásolja. Ezt a közösséget legmélyebben az eucharisztikus kenyér táplálja – hangsúlyozta Renato Boccardo. 

II. János Pál huszonhét éves pápasága alatt mindvégig az evangélium szavait ismételte, melyek nem kényelmesek és nem mindig tetszetősek.

Hírdetés

A pápa hosszú zarándokútnak tekintette péteri szolgálatát, és ennek jegyében elment meglátogatni a keresztényeket ott, ahol élnek, hogy a remény és a vigasztalás szavait vigye el nekik. Zarándokútjai felébresztették a lelkiismeretet és felszították a vágyat a hiteles keresztény élet iránt. Egész szolgálata arra irányult, hogy szerető gondjaiba vegye az embert, a jelenkor problémáival, ellentmondásaival és örömeivel együtt.

– emlékezett vissza alakjára egykori szertartásmestere. 

Végül arról szólt, hogy a „nagy példa nyomán” ő is szeretné meglátogatni egyházmegyéje minden plébániáját, éppúgy, ahogy II. János Pál pápa a római egyházmegyéjét és a világegyház jelentős állomásait meglátogatta.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »