Igazságügyi rendelet: visszakozik a kormány a bírák és ügyészek tiltakozása nyomán

Igazságügyi rendelet: visszakozik a kormány a bírák és ügyészek tiltakozása nyomán

Tudorel Toader igazságügy-miniszter a bírák és ügyészek példa nélküli tiltakozásának hatására hétfőn este bejelentette, hogy a kormány eltörli vitatott rendelete azon részét, amely lehetővé teszi, hogy korábban ügyészként tevékenykedő bírák is főügyészek lehessenek.
Miközben a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) plénuma hétfőn az igazságügy működését szabályozó törvényeket módosító, 2019/7-es sürgősségi rendelet visszavonására szólította fel a kormányt, több városban – így Bukarestben, Temesváron és Konstancán is – néhány napra felfüggesztették a tevékenységüket az ügyészségek. Ennek során március 8-áig a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) is napi négy órán keresztül, 8 és 12 óra között „sztrájkol” tiltakozásul az ellen, hogy a kormány az érintettekkel való konzultáció nélkül módosította a vezető beosztású ügyészek kinevezésének szabályait.

A CSM döntése értelmében csak azon módosítások visszavonását nem tartották szükségesnek, amelyeket a kormány a testület javaslatára fogadott el.

Hírdetés

A Viorica Dăncilă vezette kormány hétfő délutánra tárgyalásra hívta a rendeletet ellenző szakmai szervezeteket. A megbeszélésen a CSM elnöke, Lia Savonea részt vett ugyan, de három szakmai szervezet – a Romániai Bírák Fóruma, a Mozgalom az Ügyészek Jogállásának Megőrzéséért és a Kezdeményezés az Igazságügyért – már előre jelezte: nem hajlandóak részt venni a tárgyaláson, mivel nem most, hanem a rendelet elfogadása előtt kellett volna egyeztetni, így jelenleg az egyetlen megoldás annak visszavonása.

Viorica Dăncilă miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: a kormány nem mond le a rendeletről, azonban amennyiben az ellenzők érvekkel állnak elő, annak egyes részei módosíthatók. Ennek érdekében párbeszédre szólította az érintetteket. Tudorel Toader igazságügy-miniszter hétfőn este, a tárgyalások után bejelentette: a bírálatok nyomán eltörlik a rendelet azon részét, amely lehetővé teszi, hogy korábban ügyészként tevékenykedő bírák is főügyészek lehessenek, és a CSM ügyészi osztálya marad továbbra is az a fórum, amely a jelölteket véleményezi. Egyben beleegyeztek, hogy az igazságügyet érintő törvényeket elfogadásuk előtt öt nappal megküldik a CSM-nek.

Közben Augustin Lazăr legfőbb ügyész felszólította Victor Ciorbea ombudsmant, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon a rendeletet. A Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) szintén jelezte: az ország valamennyi táblabíróságán kérvényt nyújtanak be annak érdekében, hogy a kormányrendeletet támadják meg az alkotmánybíróságon. Mindeközben Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke ismét levelet küldött Viorica Dăncilă miniszterelnöknek, amelyben bírálta a rendeletet, és meglepetésének, illetve csalódottságának adott hangot, amiért a kormányfő találkozójukon nem tájékoztatta arról, hogy el kívánják fogadni. Az alelnök szerint a rendelet ellentétes az igazságügyi országjelentésben megfogalmazott ajánlásokkal, amelyek független igazságügyi rendszer kialakítását szorgalmazzák.

A román kormány múlt kedden fogadott el azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletet a tavaly hatályba lépett új igazságszolgáltatási törvények újabb módosításáról. A kabinet egyebek mellett arról határozott, hogy a vezető ügyészi tisztségeket ezentúl bírák is megpályázhatják, holott a tavalyi reform egyik fő alapelve volt az ügyészi és a bírói pálya szigorú szétválasztása. A rendelet egy másik előírásával a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló speciális vádhatóságot – amelyet a legutóbbi módosításkor hoztak létre – kivonták a legfőbb ügyész hatásköre alól.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »