Igazságügy: nem teszi ki az ablakba az RMDSZ az Európai Néppárttól kapott bírálatot

Igazságügy: nem teszi ki az ablakba az RMDSZ az Európai Néppárttól kapott bírálatot

Veszélyben van a romániai igazságszolgáltatás függetlensége az igazságügyi törvények módosítása miatt az Európai Néppárt (EPP) szerint, amely egyúttal elmarasztalta az RMDSZ-t a bukaresti kormánykoalíció kezdeményezéseinek támogatása miatt.
Joseph Daul, az európai szintű jobbközép politikai párt elnöke csütörtökön annak kapcsán bocsátott ki közleményt, hogy a bukaresti szenátus megszavazta az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag utolsó tervezetét is, mégpedig a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről szóló jogszabály módosításait.

Az EPP vezetője szerint szomorú nap a mai Románia, valamint valamennyi, az igazságszolgáltatás függetlenségének óvása céljából utcára vonuló polgára számára.

Joseph Daul a demokrácia alappillérének nevezte a hatalmi ágak szétválasztását. Leszögezte, az igazságügyi rendszert sohasem lenne szabad politikai ellenőrzés alá vonni az Európai Uniü tagállamaiban. „A román szociáldemokraták vezette politikai többség aláássák a jogállamot Romániában, mindez egy beteg demokrácia tünete” – szögezi le kommünikéjében az EPP elnöke. Daul szerint a kormányzó balliberálisok az intézmények fölötti ellenőrzés fokozására irányuló törekvéseikkel növelik ugyan a hatalmukat, de gyengítik Romániát; az EPP vezetője úgy véli, az ország stabilitása és hitele forog kockán.

A politikai ernyőszervezet támogatásáról biztosította a romániai bírákat, ügyészeket, minden egyes polgárt, aki az igazságszolgáltatás függetlenségéért, illetve a korrupció ellen száll síkra. Joseph Daul mindazonáltal mélységes csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az EPP tagszervezeteként az RMDSZ a szavazataival támogatta a bukaresti parlamentben a balliberális koalíciónak az igazságszolgáltatás átszervezését érintő indítványait.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »