Igazságosabb, szolidáris uniót szeretnének az emberek

Igazságosabb, szolidáris uniót szeretnének az emberek

Strukturális változásokat és ambiciózus reformokat követelnek az európai állampolgárok.

Igazságosabb, szolidáris, gyorsabban reagáló uniót akarnak, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás terén is aktivitást várnak – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a megyei önkormányzatokat tömörítő SK8 szövetség az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) ajánlásai kapcsán.

A lakosság fontosnak tartja továbbá, hogy

az Európai Unió (EU) továbbra is aktív legyen és világelső maradjon ezekben a kérdésekben.

Az SK8 üdvözölte az uniónak azt a törekvését, hogy meghallgatja a jövőjével kapcsolatos véleményeket. A megyei önkormányzatok szövetsége két témában is hozzászólt a politikusok, az intézmények és a polgárok között zajló eszmecseréhez.

Azt kértük, hogy a kohéziós politika figyeljen oda jobban arra, hogy mire van szükségük a megyéknek, mert ezek a területi egységek az unió alapkövet

– fogalmazott az SK8.

Hírdetés

A szövetség nagyra értékeli, hogy a CoFoE ajánlásai a régiók fenntartható fejlődésére és demográfiai ellenállóképességére fókuszálnak, hogy életet vigyenek az egyes kerületekbe, hogy vonzóbbá tegyék őket.

Az SK8 úgy véli, továbbra is lényeges a kohéziós politika általi támogatás, például a helyi és a regionális egészségügyi szolgáltatások területén.

Az EU hatékony válasza a COVID-19 világjárványra, és most az ukrajnai háborúra is erős érv a tagállamok nagyobb fokú integrációja mellett

– zárta az SK8.

A szervezet tagjai egyetértenek azzal, hogy

a döntéshozatali folyamatnak minden szinten rugalmasabbnak kell lennie, és ez főleg az európai 27-ek szintjén hozott döntésekre vonatkozik.

Úgy gondoljuk továbbá, hogy az új rendszerben meg kell erősíteni a megyék és az önkormányzatok hangját

– fogalmazott a szövetség.

A megyei önkormányzatok öntő fontosságúnak tartják, hogy a CoFoE után is folytatódjon az eszmecsere. Például a régiók európai bizottságán keresztül szeretnék elérni, hogy a lakosság javaslatait alaposan mérlegeljék, és lehetőség szerint elfogadják.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »