Igazolta a Kúria, hogy semmis Nagy Imréék elítélése

Igazolta a Kúria, hogy semmis Nagy Imréék elítélése

Igazolta a Nagy Imre és társai 1958-as elítélésének semmisségét a Kúria.

A legfelsőbb bírói fórum a Legfőbb Ügyészség indítványára adta ki a semmisségi igazolást. Kónya István tanácsvezető bíró a végzést azzal indokolta, hogy a forradalmat követő megtorlás időszakában hozott népbírósági ítélet a korabeli nemzetközi jogi szerződésekkel is ellentétben volt.

A Legfőbb Ügyészség képviselője jelezte, hogy több mint kétszáz további ügyben is indítványozhatják a semmisségi igazolás kiadását, amire a Kúriának egy idén nyáron életbe lépett törvény alapján van lehetősége. A parlament egyébként 2000-ben nyilvánította semmissé a leszámolást kiszolgáló jogszabályok alkalmazásával meghozott ítéleteket, az igazolást a jogosultaknak kellett kérelmezniük.

„A negyedi semmiségi törvény által említett jogi környezet nem volt más, mint a leszámolás igényéhez alakított olyan eljárási rend, amely nem a bíróság feladatául rendelt igazságszolgáltatást, hanem a bírósági eljárás látszata alatt elkövetett, előre kitervelt gyilkosság végrehajtását biztosította. Az az eljárás ugyanis, amely a nyilvánosság, a jogorvoslat és a kegyelmi folyamodás kizárásával, minden valós garancia mellőzésével annak érdekében folyik, hogy párthatározatban megjelenített politikai érdek teljesüljön, igazságszolgáltatásnak nem nevezhető” – fejtette ki Kónya István.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »