Igazi májusi időt hozott a hétvége

Szombaton napközben megjelennek a gomolyfelhők, de többnyire napos, száraz idő valószínű. Többfelé megélénkül az északi, északkeleti szél, illetve zivatarok környezetében erős széllökések is lehetnek.

Szombaton a Dél-Alföldön az északkeleti, vasárnap az Észak-Dunántúlon a déli szél élénkül meg, sőt vasárnap Sopron és a Fertő térségében egy-egy erős széllökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 26 fok körül alakul.

Éjszaka mindenütt kiderül az ég. Vasárnap is napos, gomolyfelhős idő várható, csapadék nem valószínű.

Szokatlanul meleg van kontinensünkön

Európa középső területeinek időjárását nagy kiterjedésű anticiklon határozza meg, ezért Spanyolországtól az Alpok térségén át a Fekete-tengerig gyengén felhős, napos az idő. Az 55. szélességi körtől északra ugyanakkor ciklonok örvénylenek; nagy területen felhős, csapadékos időjárás a jellemző. A ciklonok előoldalán dél felől a térségbe áramló enyhe levegőnek köszönhetően egyes tájakon szokatlanul meleg van május közepéhez képest. Finnország déli részén 20-21, az Urál északi felén 25 fokig is felmelegszik délutánra a levegő. A kontinens legmelegebb vidéke azonban az Ibériai-félsziget déli része, Sevilla tágabb környezetében már 30–34 fokos csúcsértékeket mérnek. A Kárpát-medence időjárását vasárnap estig az említett anticiklon alakítja; napos, száraz idő várható.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »