"Igazi iszlamista öngyilkos merénylet történt”

Egy olyan 27 éves szíriai férfi robbantott vasárnap éjjel a bajorországi Ansbachban, aki menedéket kért Németországban, de kérelmét elutasították – jelentette be hétfő hajnalban Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter. Hermann elmondása szerint szándékos robbantás történt. “Sajnos újabb merényletről beszélhetünk” – fogalmazott.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

Később ezt azzal toldotta meg a dpa hírügynökségnek nyilatkozva, hogy iszlamista öngyilkos merénylet történhetett: “személy szerint én úgy értékelem a történteket, hogy sajnos nagyon nyilvánvaló, hogy igazi iszlamista öngyilkos merénylet történt” – fogalmazott.

A támadó egy zenei fesztivált akart “meghiúsítani”, melyen mintegy 2500-an vettek részt, de nem jutott be a helyszínre, mert nem volt belépője. Miután a bejáratnál visszafordították, önmagát robbantotta fel. A miniszter tudatta: nem világos, hogy a férfi eleve öngyilkos akart lenni, vagy másokkal is végezni akart. Korábban már kétszer is próbálta megölni magát. A miniszter mindazonáltal hozzátette: nem zárható ki, hogy szélsőséges iszlamista terrortámadás történt, a hátizsákban lévő robbanóanyag pedig elegendő lett volna ahhoz, hogy sok embert megöljön és megsebesítsen.

“Aki Németországban kér védelmet, annak teljes mértékben tiszteletben kell tartania a németországi jogrendet és a német népet” – hangoztatta a bajor belügyminiszter.

A politikus felháborítónak nevezte, hogy bárki is visszaéljen a humanitárius menedékjoggal. A helyi rendőrfőnök-helyettes, Roman Fertinger tudatta: találtak egy mobiltelefont, és utána fognak nézni, hogy a merénylő kivel állt kapcsolatban, kikkel kommunikált.

A szíriai férfi két évvel ezelőtt érkezett Németországba. Menedékkérelmét egy éve utasították el, de a szíriai helyzetre való tekintettel nem toloncolták ki az országból.

A merénylet egyetlen halálos áldozata maga a támadó, további tizenketten pedig megsebesültek, hárman közülük súlyosan.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »