„Igazi amerikai punk” Sztálin unokája

„Igazi amerikai punk” Sztálin unokája

Amerikában él Sztálin 44 éves unokája, a buddhista, „igazi punk” Chrese Evans – írta a The New York Post.

sztun_b

A nőről lakhelyén, az Oregon állambeli Portlandban kevesen tudják, hogy híres felmenőkkel rendelkezik: öt évvel ezelőtt elhunyt anyja, Szvetlana Allilujeva a szovjet diktátor leánya volt, Chrese Evans pedig harmadik és egyben legfiatalabb gyermeke.

A kiszőkített hajú Evans, akinek egyébként régiségboltja van, nemrég olyan képeket tett fel magáról a Facebookra, amelyeken tetoválásokkal, piercinggel, nyakában és csuklóján csörgő láncokkal, kezében játék pisztollyal látható. Evans anyja 1967-ben hagyta el a Szovjetuniót, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Ott ismerkedett meg negyedik férjével, William Wesley Peters építészmérnökkel. A házasság mindössze három évig tartott, utána Szvetlana Allilujeva a Lana Peters nevet vette fel. Chrese – akit eredetileg Olgának kereszteltek, de felnőttként megváltoztatta a nevét – az egyetlen közös gyermekük.

„A nagyapámról sokáig azt tudtam, hogy a második világháború három győztes államférfijának egyike volt. De aztán egyszer az anyám leültetett, és elmondta a valóságot, akkor szereztem tudomást nagyapám bűneiről” – mondta Chrese a The New York Postnak. A nő állítása szerint nem politizál, és Oroszországhoz is immár csak az köti, hogy szereti és rendszeresen el is készíti az oroszok híres borscs levesét.

Sztálin másik unokájának, a 2007-ben 69 évesen Moszkvában elhunyt Galina Dzsugasvilinek csak gyerekkori emlékei voltak nagyapjáról. Egy 2003-ban adott nyilatkozata szerint csupa nagyon kellemes, kedves emléket őriz róla, hozzá jó és gyengéd volt. Sztálin – eredeti nevén Joszif Visszarionovics Dzsugasvili – 1953-as haláláig vaskézzel irányította a Szovjetuniót. Uralma idején emberek tízmillióit végezték ki vagy deportálták fogolytáborba.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »