Igazi adrenalinlöket – wingsuit-bajnokság Kaposújlakon

Tizenhárom országból érkeztek idén versenyzők a szárnyasruhás ejtőernyősök bajnokságra. A rendezvény egy hétig tartott Kaposújlak repülőterén. Ez az extrém sport az egyszerű ejtőernyőzésből származik, és már két évtizedes múltra tekint vissza.

A szárnyasruhás ejtőernyőzés szabályai egyszerűek: a versenyzők 4000 méter magasból ugranak ki egy speciális szárnyprofillal rendelkező, az ejtőernyővel egybeépített ruhában. 2000 és 3000 méter között ebben az öltözékben kell minél nagyobb vízszintes távot megtenni. Ilyenkor a szabadesés sebessége akár a 200 kilométer per órát is elérheti.

„A wingsuit-repülés körülbelül tizenöt éves múltra tekint vissza Magyarországon. Nem voltunk sokkal lemaradva a világon is néhány évvel ezelőtt kezdődött. A mi klubunk alapító tagjai kezdtek el ezzel itthon foglalkozni, és 2002-2003 körül tettük le az oktatói vizsgánkat” – mondta egy oktató, Verebes Gábor.

Magyarországon 100-150 sportoló űzi a szárnyasruhás ejtőernyőzést. Ahhoz, hogy valaki elkezdhesse, bizonyos számú sima ejtőernyős ugrást kell teljesítenie.

„Ez biztonságos sport. Komoly adrenalinlöketet ad: teljesítménysport, technikai sport. Nagyon kényelmes, nem kell rohannod, mégis izgalmas és élményekkel teli” – mondta egy versenyző, Dolhai Zoltán.

Az idei magyar bajnokságra tizenhárom országból érkeztek versenyzők Kaposújlakra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »