Igazi adrenalin löket – Wing Suit-bajnokság Kaposújlakon

Igazi adrenalin löket – Wing Suit-bajnokság Kaposújlakon

13 országból érkeztek idén versenyzők a szárnyas ruhás ejtőernyős bajnokságra. A rendezvény egy hétig tartott Kaposújlak repülőterén. Ez az extrém sport az egyszerű ejtőernyőzésből származik és már két évtizedes múltra tekint vissza.

A Wing Suit azaz a szárnyas ruhás ejtőernyőzés szabályai egyszerűek. A versenyzők 4000 méter magasból ugranak ki egy speciális szárnyprofillal rendelkező, az ejtőernyővel egybe épített ruhában. 2000 és 3000 méter között ebben az öltözékben kell minél nagyobb vízszintes távot megtenni. Ilyenkor egyébként a szabadesés sebessége akár a 200 kilométer per órát is elérheti.

„Ez a Wing Suit repülés ez körülbelül olyan 15 éves múltra tekint vissza itt Magyarországon. Nem voltunk sokkal lemaradva a világon kezdő Wing Suitosoktól, tehát ott is egy pár évvel ezelőtt kezdődött. Igazából a mi klubunk alapító tagjai kezdtek el ezzel itthon foglalkozni és 2002-2003 körül csináltuk ha jól emlékszem a Wing Suit oktatói vizsgánkat” – mondta egy oktató, Verebes Gábor.

Magyarországon 100-150 sportoló űzi a szárnyas ruhás ejtőernyőzést. Ahhoz hogy valaki elkezdhesse, előtte bizonyos számú sima ejtőernyős ugrást kell teljesítenie.

„Ez egy biztonságos sport. Nagyon komoly adrenalin löketet ad. Egy teljesítmény sport, egy technikai sport. Nagyon kényelmes, nem kell nagyon rohannod, mégis izgalmas és élményekkel teli” – mondta Dolhai Zoltán, versenyző.

Az idei magyar bajnokságra 13 országból érkeztek versenyzők Kaposújlakra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »