Igazgatói aláírási jogkört kapott a marosvásárhelyi katolikus iskola egyik tanára

Igazgatói aláírási jogkört kapott a marosvásárhelyi katolikus iskola egyik tanára

Február 14-én átvehette a Maros megyei tanfelügyelőségen a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum teljes igazgatói jogkörére vonatkozó kinevezését Székely Szilárd, az iskola tanára.

A lépés nem egy új igazgató kinevezését jelenti, hanem az intézmény működésének biztosítását lehetővé tevő adminisztratív aktus. A február 13-ai keltezésű meghatalmazás a törvény értelmében hatvan napra szól, és szükség esetén meghosszabbítható – mondta el Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes, aki megerősítette azt az információt is, hogy a tanfelügyelőség még mindig nem kapta meg a városi tanácstól az iskolahálózatra vonatkozó javaslatot, annak ellenére, hogy azt a tanács február 10-én, pénteken megszavazta.

Székely Szilárd kiemelte, hogy a kinevezés átvétele után azonnal hozzákezd a patthelyzetben feltornyosult adminisztratív feladatok megoldásához, közben pedig várják, hogy a városi tanács, majd pedig a tanfelügyelőség megtegye a szükséges lépéseket a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumot is tartalmazó iskolahálózat jóváhagyására.

A Népújság Maros megyei napilap közölte: az oktatási minisztériumtól kapott átirat alapján a megyei tanfelügyelőség érvényesnek nyilvánította Tamási Zsolt tavalyi versenyvizsgáját, akit kineveztek igazgatónak, de az ellene elrendelt hatósági felügyelet miatt azonnal felfüggesztették tisztségéből, és Székely Szilárd római katolikus vallásszakos tanárt bízták meg az iskola vezetésével. A megbízott igazgatót Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes iktatta be tisztségébe, megbízva az igazgatói feladatok teljes körű ellátásával.

Tamási Zsolt és Ştefan Someşan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen 2016 november elején indított eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Az ügyészek szerint a gyanúsítottak törvénytelenül jártak el a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásakor, és annak ellenére járultak hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. A DNA Ştefan Someşant hivatali hatalommal való visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsolt igazgatót pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítja.

Az igazgató elleni eljárás a múlt év végén ellehetetlenítette az iskola működését, aláírási joggal rendelkező vezető híján ugyanis az intézmény nem folyósíthatta a tanárok fizetését, nem fizethette ki a közüzemi számlákat. Decemberben a DNA egy alkalommal lehetővé tette, hogy az igazgató négy órára bemenjen az iskolába, és aláírja az intézmény működéséhez szükséges iratokat.

Forrás: Romkat.ro; MTI

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »