Ifjúsági labdarúgó- és kézilabdatorna Nagyberegen

Pélaképek nyomában

Rangos ifjúsági sportesemények színhelye volt az elmúlt hétvégén Nagybereg. Az egykori mezővárosban került sor az immár negyedik alkalommal meghirdetett ifjúsági labdarúgó tornára, melyet az egykori aranycsapat legendás játékosáról, Buzánszky Jenőről neveztek el. A megmérettetésre kilenc, a megye különböző részeiből érkezett fiúcsapat – 10-16 éves korosztály – nevezett be. Ugyancsak ezen a napon bonyolították le az egykor az egész Szovjetunióban elismert beregszászi kézlabda edző, Zupkó József nevével fémjelzett hagyományos kézilabda tornát, amelyen a 10-16 éves korcsoportba tartozó lányokból álló hat csapat küzdött meg az elsőségért. Az izgalmakban és látványos megoldásokban bővelkedő két sporteseményt a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány Fókuszban a tehetség a sport terén pályázati projekt keretén belül a Bethlen Gábor Alap támogatásával szervezte meg.

A találkozót megtisztelte jelenlétével többek között Gleba Anna sportmester, a Szovjetunió felső ligájában szereplő beregszászi női kézilabdacsapat egykori kiválósága, Erdei Péter beregszászi magyar konzul, Sin József, a Beregszászi Járási Tanács és a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke, Balogh Vilmos, a fonyódi székhelyű NIKÉ Sportegyesület vezetője.

A szervezők nevében Váradi Natália köszöntötte az egybegyűlteket. A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány vezetője a sport jellemformáló jelentőségét emelte ki. Bátorságra, küzdeni akarásra, kitartásra, jó csapatszellemre a XXI. század emberének ugyanúgy szüksége van, mint a korábbi nemzedékek képviselőinek. És fegyelmezettségre, valamint lemondásra szintúgy, amire a sport, e tevékenységgel járó kemény edzések megtanítanak. Az egészséges életmód minden nemzedék felneveléséhez elengedhetetlen, hangsúlyozta Erdei Péter. Jól látjuk, hogy az új idők új csábításokat hoztak, ám az aktív sportolást, az ezzel járó testi-lelki fejlődést, az így szerzett nagyszerű élményeket nem pótolja semmi.

A tehetségek felkutatása, útjuk egyengetése fontos társadalmi feladat, szögezte le Sin József. Amelyik társadalom ezt elhanyagolja, nagy mulasztást követ el. Balogh Vilmos bejelentette, hogy a mostani küzdelmek győztesei nemsokára Fonyódon, a Balaton partján tölthetnek el egy felejthetetlen hetet.

A focitornát a KMKSZ Beregszászi Járási Ifjúsági Szervezetének válogatottja nyerte, maga mögé utasítva a Nagyberegi Középiskola és a Nagydobronyi Középiskola csapatát.

A lányok mezőnyében az aknaszlatinai sportiskolások kézilabda csapata bizonyult a legjobbnak, második lett a huszti sportiskolások csapata, a harmadik helyen pedig a nagydobronyi középiskolások kézilabdázói végeztek.

A torna dobogós helyezettjei nyáron az Erzsébet-program keretén belül a Zánkai üdülőtáborban pihenhetnek. A legjobb futballcsapat pedig a NIKÉ Sportegyesület jóvoltából július végén a fonyódi táborban tölthet egy hetet.

A torna végén a győzteseknek járó serlegek és érmek mellett díjat kapott a legeredményesebb mezőnyjátékos, Gerevics István, Szilvási Szabolcs, a legjobb kapus, illetve a gólkirály, Szanyi Zoltán is.

Eszenyi Gábor

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 24. számRovat: SportTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›NagyberegCímkék: KárpátaljaNagyberegkárpátaljai magyarságkézilabdalabdarúgásForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »