Ifjúsági kosárlabda-maraton Kolozsvárott   

Ifjúsági kosárlabda-maraton Kolozsvárott   

Nagyszabású nemzetközi ifjúsági kosárlabda-torna színhelye volt a kolozsvári BT Arena, ahol az EYBL (European Youth  Basketball League, azaz az Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga) U14-es korosztályának 9 képviselője csapott össze egy fél-körmérkőzés, azaz 18 meccs erejéig.

A kincses város, és ezen belül az U-BT vendége volt három magyar csapat, a BC Megyeri Tigers Budapest, a Soproni Tigrisek SE és a Naturtex SZTE-SZEDEÁK Szeged, két cseh gárda, a BK Lokomotiva Plzen és a TJ Sokol Prazsky, valamint egy-egy olasz, az Oxygen Orange 1 Bassano Del Grappa, szlovák, az Inter Pozsony és szerb, a KK BEKO Belgrád.

“Harmadszor vagyunk Kolozsváron és élvezzük az erdélyi vendégszeretet a város és ezen belül a rendező klub révén. A mostani torna abszolút premier, először mutatkoznak be egy ilyen zsenge koroszály (a 2006-os születésüek és ennél fiatalabbak) képviselői.

A szervezést csak dicsérhetem és tették ezt testületileg a résztvevők is, tolmácsolhatom elégedettségüket. Nagy élmény volt ezeknek a gyerekeknek, hogy egy ekkora sportlétesítmény játékterét élvezhették és belekóstolhattak egy nemzetközi rendezvény hangulatába.

Amúgy örömmel nyugtázhatom, hogy 22. életévében a EYBL, és ezen belül a mi Közép-Európai Divíziónk is kinőtte magát, hiszen idéntől már egzotikus vendég, India is képviselteti magát ezen az ifjúsági dzsemborin. Ennek ellenére még mindig önerőből gazdálkodunk, szerencsére nagyon jól működik az a tornamegosztó rendszer. Ez abból áll, hogy minden csapatra két torna rendezésének feladata járul és ennek fejében a következőkben 6-10 ingyenes részvételt biztosítunk számára.

A közeljövőben szintlépést tervezünk: egy tehetős támogatót keresünk, hogy segítségével lehetőség nyíljon sztárcsapatok meghívására és ezáltal a színvonal növelésére. Ehhez azonban pénz kell, nem is kevés, de úgy érzem az EYBL már megérdemel egy szolid szponzort ” – összegzett honlapunknak Radics Balázs, a Közép-Európai Divízió ötletgazdája és egyben vezetője is.

A négynapos kolozsvári tornán a Bassano Del Grappa és a házigazda U-BT remekelt – mindkét gárda veretlenül zárt. Az olaszok 78-49-re verték az Intert, 103-30-ra a Sopront, 106-62-re a Budapestet és 106-56-ra a Szegedet, míg a kolozsváriak a Szeged (98-36), a Plzen (94-60), a Pozsony (84-66) és a Budapest (103-59) ellen diadalmaskodtak

A cseh rangadót a Plzen nyerte: 82-54 a Prágával. Előbbiek csak a házigazdáktól kaptak ki, 60-94. További eredményeik: 81-38 a Belgráddal és 127-29 a Sopronnal. A prágaiak 73-60-ra verték a Budapestet, 77-50-re a Belgrádot és 71-58-ra a Szegedet.

Hírdetés

A pozsonyiak 50 százalékos teljesítménye a Belgrád elleni 77-38-cal és Sopron elleni 76-46-tal alakult ki.

A szegedi csapat 63-54-re nyerte a budapestiek elleni rangadót és három vereséget szenvedett: 36-98 a kolozsváriakkal, 58-71 a prágaiakkal és 56-106 az olaszokkal.

Egy meccset nyert a Belgrád is (69-53 a Sopronnal) három vereség mellett: 38-81 a Plzennel, 38-77 a Pozsony-val és 59-77 a Prágával.

Nyeretlenül zártak a Megyeri Tigers és a Soproni Tigrisek csapatai.

A körmérkőzés következő négy fordulóját Budapesten bonyolítják le 2020. február 20. és 23. között (házigazdák az újpestiek, azaz a BC Megyeri Tigers). Innen folytatják: 1. Bassano Del Grappa 8p, 2. Kolozsvár 8p, 3. Plzen 7p, 4. Prága 7p, 5. Pozsony 6. Belgrád 6p, 7. Szeged 5p, 8. Budapest 4p, 9. Sopron 4p.

A rájátszást is Magyaroszágon rendezik meg, 2020. április 9. és 12. között, Debrecenben. A korosztály győztese Lettországban dől el, a Szupedöntőre Rigában kerül sor 2020. április 16. és 19. között.

A különdíjak: a csapatok legjobb játékosai (MVP): Elhadji Dame Sarr (Bassano Del Grappa), Daniel Muresan (Kolozsvár), Tomas Sindler (Plzen), Jakub Zajic (Prága), Richard Ondrus (Pozsony), Aljosa Draskovic (Belgrád), Angyal Medárd (Szeged), Barabás Balázs (Budapest), Bősze Gergő (Sopron); a torna MVP-je: Almir Asani (Bassano Del Grappa); a torna legjobb ötöse (All Star): Leonardo Valesin (Bassano Del Grappa), Szentkuti Ákos (Kolozsvár), David Pantel (Kolozsvár), Samo Sivacek (Pozsony), Samuel Macht (Plzen).

Turós-Jakab László

 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »