Ifjú hazai és vajdasági alkotók művei a Limes Galériában – KÉPEKKEL

Ifjú hazai és vajdasági alkotók művei a Limes Galériában – KÉPEKKEL

Határtalan képzőművészet címmel augusztus 14-én a komáromi Limes Galéria hajójában nyílt meg a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány és a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület közös kiállítása, amelyen 12-12 negyven év alatti, művészeti egyetemet/akadémiát végzett felvidéki és vajdasági alkotó mutatkozott be.

Stefanovits Péter Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja megnyitó beszédében egyebek mellett elhangzott: e tárlat előzményeként, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében 2015-ben valósult meg a Két határon túl című kiállítás-sorozat. Azon a felvidéki és a vajdasági magyar képzőművészek nagy- és közép generációjának művei mellett már megjelent néhány fiatal műtárgyegyüttese is. Akkor szembetűnő volt, hogy

a felvidékiek konzervatív látásmódjához képest a délvidéki régióban élők milyen gyorsan reagálnak a körülöttük lévő világ változásaira, másrészt hagyományaikat mennyire újszerű látásmóddal közvetítik.

Az általa ez alkalommal legsikeresebbeknek tartott alkotók műveit egyenként méltatta.

Hírdetés

Az alkotók számára semmiféle vezérmotívumot – tematikát – nem adtak meg, ennek ellenére „a közös műtárgy-kollekcióból egy karakteres vizuális világ állt össze.

A szimbolikus jegyekből, textusokból és texturákból, a direkt képi utalásokból kirajzolódik a közép-európai hovatartozás, az egyén identitása… E munkákon a képpé/tárggyá formálásban a bejáratott formák megújítása, a határtalan teremtőkészség mutatkozik meg, s néhol sokkolóan fogalmazzák meg korunk megoldásra váró problémáit“.

Farkas Veronika a műfajok sokrétűségére és a kiállítás kapcsán született, 24 alkotót bemutató magyar és angol nyelvű katalógusra hívta fel a látogatók figyelmét.

A mutatós kiadvány Szabó Andrea grafikusművész terve alapján, Miglinczi Éva művészeti menedzserlésével készült. Keszegh Béla, Komárom polgármestere is köszöntötte a résztvevőket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »