Ifjakat meghazudtolva

Ifjakat meghazudtolva

Jövőre ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a rimaszombati Wass Albert Nyugdíjasklub. Tagjai fiatalokat megszégyenítő aktivitással vesznek részt különféle programokon, mindemellett a magyarországi baráti nyugdíjascsoportokkal is igyekeznek jó kapcsolatot ápolni.

A Wass Albert Magyar Nyugdíjas Kört 2001-ben alapította meg Tamás Ilonka néni. A számos díjjal és kitüntetéssel elismert egykori pedagógust 99 évesen fosztották meg szlovák állampolgárságától, miután felvette a magyar állampolgárságot. Tanítóként már a két világháború között a magyar nyelvhez, az anyanyelvhez, a szülőföldhöz, a nemzethez, a hithez és a hagyományokhoz való hűségre nevelte diákjait, szervezte a régió kulturális életét. Nem véletlenül lett a Balog-völgy, majd később a nemzet tanító nénije és a helytállás példaképe.

Tamás Ilonka ebben a szellemiségben alapította meg a Wass Albert Nyugdíjasklubot is, amelynek lányával, Anikóval éveken át vezetője volt. A munkáját nagyra értékelik és megbecsülik a klub jelenlegi tagjai is, ezért 2016 augusztusi halálát követően Tamás Ilonkát örökös tiszteletbeli elnökké választották.

A neves alapító útmutatásai mentén és annak szellemiségét őrizve jelenleg Gál Piroska igyekszik irányítani, szervezni és összefogni a gömöri városban élő magyar nyugdíjasokat.

A szépkorúak hetente egyszer, keddenként találkoznak a Magyar Közösségi Ház tanácstermében. Minden hónapban felköszöntik a születésnaposokat, megünneplik a névnaposokat, decemberben pedig karácsonyi évzáró ünnepséget tartanak. Állandó résztvevői Rimaszombat közösségi és kulturális életének.

Kisebb-nagyobb létszámmal képviseltetik magukat a különböző kiállításokon, könyvbemutatókon, előadásokon, filmvetítéseken, valamint a nemzeti ünnepeinkről történő megemlékezéseken és koszorúzásokon.

“Az eseményeken, megemlékezéseken és a programokon való részvételek arra sarkallnak, hogy továbbra is aktívak maradjunk, ápoljuk a hagyományokat és tovább munkálkodjunk, hogy ne hozzunk szégyent a klubunkra, a Wass Albert klub nevére” – mondja Gál Piroska elnök.

“A tavalyi év különösen sok programot hozott. A nyári szünetig minden héten filmvetítéssel egybekötött beszélgetésekre került sor Benedek László barlangász és fotós jóvoltából. Majd közös kirándulást szerveztünk Beretkére, egy másik alkalommal Edelénybe, de részt vettünk Mács József és Tóth Elemér szobrának avatásán is Hanván” – részletezte a nyugdíjasklub elnöke, hozzátéve, hogy az év során új tagokkal is bővültek soraik.

Hírdetés

A heti rendszerességű összejövetelekre időnként ellátogatnak az 503. sz. Tompa Mihály Öregcserkészklub tagjai, illetve a magyarországi nyugdíjascsoportok látogatását szintén bármikor szívesen fogadják.

Rimaszombat egyik testvérvárosa Tiszaújváros. Nem csak az önkormányzat, a két város nyugdíjasai is kiváló kapcsolatokat ápolnak. Októberben, az idősek hete alkalmából mindig meghívják a lengyel és az erdélyi, s természetesen a gömöri testvéreket is a Tisza-parti városba.

“A legutóbb öt napot és négy éjszakát töltöttünk ott. Remek ellátásban volt részünk, amelyhez foghatóra nem is számítottunk. A polgármester személyesen fogadott minket és díszvacsorát adott tiszteletünkre. A vendéglátóink társaságában egy napot töltöttünk Egerben, ahol megnéztük a műemlékeket. Az utolsó napon közös ünnepségen vettünk részt a tiszaújvárosiakkal, gyönyörű évkönyvet, ajándékokat kaptunk, s a helyi nyugdíjasok meglepetésműsorral kedveskedtek számunkra” – mesélte Házik Julianna rimaszombati nyugdíjas, hozzátéve, hogy az eltérő támogatási rendszer és anyagi helyzet miatt ezt a pazar vendéglátást nehéz lesz viszonozniuk.

Bejegyzett polgári társulásként a Szövetség a Közös Célokért Rimaszombati Területi Irodájának segítségével pályáznak a Besztercebányai Megyei Önkormányzathoz a különböző tevékenységek finanszírozásáért. A megyétől és Rimaszombat városától érkező mintegy 1000-1200 eurónyi támogatást egész évre kell beosztaniuk.

A különböző alkalmak és találkozók előkészítéséhez azonban mindig nagy odaadással, szívvel-lélekkel állnak hozzá. Ilyenkor mindenki abban segít, amiben tud, de a hangsúly a közös időtöltésen és egymás megbecsülésén van.

Varjas Lászlóné Zsóka, a több száz tagot számláló Tiszaújvárosi Nyugdíjasok Egyesületének elnöke is megerősíti, hogy nagyon jó viszonyt ápolnak a rimaszombatiakkal, s hogy örömmel jönnek Felvidékre. Szeretnek találkozni, eszmét cserélni egymással, jól érzik magukat együtt, s minden alkalommal szép élményekkel gazdagodnak.

A Wass Albert Nyugdíjasklubnak szintén baráti a kapcsolata a salgótarjáni nyugdíjasokkal, akikkel az együttműködés az utóbbi időben egyre szorosabbá válik. Rendszeresen találkoznak a klub küldöttségével, kölcsönösen részt vesznek az évzáró ünnepségen, sőt tavaly szeptemberben közös kiránduláson vettek részt a Szepességben, megtekintették Lőcse és Késmárk nevezetességeit.

Az idei tervek között is szerepel a találkozás és a közös programok szervezése, mert az aktív időtöltésen túl a rimaszombati szépkorúak számára ugyanúgy fontos a névadó költő és az alapító örökségéhez méltóan a határon átnyúló magyar-magyar kapcsolatok ápolása.

(Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/11. számában)


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »