Ifj. Lomnici: Brüsszelt sokkhatás érte

Ifj. Lomnici: Brüsszelt sokkhatás érte

Valójában egy sokkhatás érte őket, és a mélyben komoly erők dolgoznak Nagy-Britannia unióban tartása mellett.

Egy 1937-ben alakult New York-i és londoni székhelyi ügyvédi iroda szerint a brit referendum csak tanácsadó jellegű, és ahhoz, hogy a kiválás legitim legyen, az alsóháznak kell dönteni. Ez a brit szuverenitás alapja, és ha ez nem történik meg, akkor megtámadható lesz az az aktus, mely a lisszaboni szerződés 50. cikkelye alapján a kiválást megpróbálja majd lebonyolítani – mondják ők. Minderről Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.

Mint mondta: ez egyetlen jogi iroda álláspontja, a kérdésben jogvita zajlik. Egy adóügyekkel foglalkozó ügyvéd például kiterjeszti ezt a kérdését, és egyfajta szavazásra bocsátja, hogy a miniszterelnöknek vagy a parlamentnek van joga “meghúzni a ravaszt” az 50. cikk alapján. A King’s College politológusa, Anand Menon azt mondta: közel 80 százalék a valószínűsége annak, hogy Nagy-Britannia kívül marad az unión.

Egyébként pedig arról keveset beszélnek, hogy 1975. június 5-én volt egy népszavazás az EGK-ról, akkor a választók 67,2 százalék igent mondott, és nem volt ilyen “közjogi hercehurca”, mint most. Ugyanazt a konzekvens magatartást várja el a világ és a demokráciát szerető emberek közössége Nagy-Britanniától, amit akkor tanúsított – hangoztatta.

Beszélt arról is, hogy egyre többen követelik Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének menesztését. Brüsszel felelőssége egyértelmű, nem véletlen ez az álságos reakció, hogy „gyorsan távozzon Nagy-Britannia”. Valójában egy sokkhatás érte őket, és a mélyben komoly erők dolgoznak Nagy-Britannia unióban tartása mellett.

Hozzátette: Theresa May, a toryk vezetője ismét központi kérdéssé tette a migrációt. A brüsszeli politika kritikája változatlan Nagy-Britanniában – szögezte le.

Alapvetően elege lett az angoloknak abból, hogy – Boris Johnson volt londoni polgármester szavaival – „hitleri diktátumként” próbálják Nagy-Britanniára erőltetni a hibás uniós migránspolitikát, és azt a korrupciót, mely jellemzi az Európai Bizottságot. Brüsszel felelőssége egyértelmű abban, hogy nem tudták a „családi asztalnál” tartani Nagy-Britanniát – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, várható-e Európában egy népszavazáshullám, azt válaszolta: el kell indulnia egy ilyen folyamatnak, meg kell kérdezni az embereket, ezt az ezer éves intézményt mintegy ujjgyakorlatként bevethetik más tagállamokban is.

Úgy vélte: Magyarország számára az lenne kedvező, ha újraformálnák az Európai Uniót.  Felelős politikusok egy, a nemzetállamoknak nagyobb mozgásteret biztosító, normális Európai Uniót szeretnének – hangoztatta.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »