Ifj. Gyimesi György: Le kell rombolnunk azt a mítoszt, hogy a Híd nélkül nem lesz béke

Ifj. Gyimesi György: Le kell rombolnunk azt a mítoszt, hogy a Híd nélkül nem lesz béke

Azzal, hogy Jaroslav Naď lett az új védelmi miniszter, megnyílt az út a királyhelmeci, 39 éves, OĽaNO-s ifj. Gyimesi György előtt, hogy párttársa helyére pótképviselőként bekerüljön a pozsonyi parlamentbe. Rövid időn belül egy másik megbízást is kapott az OĽaNO párti képviselő, a parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága alelnökévé is megválasztották. Villáminterjúnkban erről is kérdeztük a politikust.

Mit tart a legfontosabbnak elmondani önmagáról?

Nem titok, hogy jelenleg én vagyok az egyetlen a törvényhozásban, aki tudományos szinten is foglalkozik a kisebbségekkel. A kisebbségek védelme lesz a fő témám. Kevesen vagyunk, viszont elegen ahhoz, hogy mindazt, amit eddig nem sikerült elérni a kisebbségeknek, azt most elfogadtassuk, illetve jóváhagyjuk! Itt elsősorban a kisebbségi törvény elfogadására gondolok, amelyről a vírus okozta krízis miatt még nem beszéltem a koalíciós partnerekkel, de amint a helyzet ezt megengedi, fel fogom vetni.

A többes számot, hogy „kevesen vagyunk” hogyan kell érteni?

Kevesen vagyunk magyar képviselők. Rajtam kívül csak Grendel Gábor és Cseh Péter vagyunk magyarok. Mindketten szintén OĽaNO-pártiak.

Hírdetés

Hogyan került a pénzügyi bizottságba? Kérte ezt a pozíciót vagy felajánlották?

Sokat foglalkoztam az önkormányzatokkal, azok finanszírozásával, tizenkét éve foglalkozom az uniós pályázatokkal és mintegy negyven önkormányzatnak segítettem eddig a pályafutásom alatt. A fő célom viszont az volt, hogy az emberi jogi és kisebbségi bizottságba bekerüljek, ez sikerült is, ott tagként vagyok jelen. A pénzügyi bizottságba, illetve a bizottsági alelnöki funkcióra a frakciónk elnöke, Šipos képviselő úr javasolt engem. Természetesen nem tiltakoztam, mivel közel áll hozzám az önkormányzatiság is és nekünk, magyaroknak ez egy nagyon fontos kombináció. A régiókat, a falvakat kell erősítenünk.

Kisebbség és a pénz – a lehető legjobb kombináció, nem gondolja?

Igen, ez kétségtelen. Ami az első témát érinti: elsősorban le kell rombolnunk azt a mítoszt, hogy a Híd nélkül nem lesz béke. Nagyon oda fogom magam tenni, hogy ezt a mítoszt leromboljuk. Megfelelő magyar képviseletként szeretnénk működni. Sokan, főleg az MKP-ból úgy gondolják, hogy csak az tud igazi magyar képviseletet biztosítani, aki tőlük származik. Erre rá szeretnék cáfolni.

Most, hogy két fontos bizottságban is helyet kapott, milyen szakemberként alakítaná ki a profilját? Inkább pénzügyi vagy kisebbségi politikus szeretne lenni?

Abszolút mértékben kisebbségi! Főleg úgy, hogy itt van a viszonylag nagy létszámú Kotleba-féle csapat, amely nyilván nem kisebbségpárti. Ezt szeretném kiegyensúlyozni!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »