Időt kérnek – de mire?

Időt kérnek – de mire?

Fenntartani a Fico-rendszert és megfelelni a közhangulatnak egyszerre nem lehet. Kényszerpályán az új miniszterek.

Száz nap. Ennyit szoktak kérni s kapni a kormányok arra, hogy bizonyítsák tettrekészségüket. Száz napig tart a türelmi időszak a sajtó és a nyilvánosság részéről – normális körülmények között. Most viszont nem standard helyzetben vagyunk. A közvélemény valami teljesen mást akart, mint amit kapott – előrehozott választások helyett egy távvezérelt Fico-kormányt –, ezért a kormánypártok és a régi és új miniszterek érdeke, hogy minél hamarabb bizonyítsanak.

A Pellegrini-kabinet esetében a „száz nap” gyakorlatilag fordítva működik. A kormánynak száz napja sincs arra, hogy intenzív munkával bizonyítsa, a következő választásokig vezetheti az országot. Erre fel mit látunk? Hezitálást, aktív vezetés helyett széteső, parciális érdekek mentén vezérelt cselekvéseket.

Hírdetés

Tomáš Drucker kinevezése belügyminiszterré már önmagában vicc volt, eddigi lépései pedig egyenesen szembe mennek a közérdekkel – amely, minő meglepetés, itt sem esik egybe a koalíciós érdekekkel. A belügy stratégiai tárca, élére szakpolitikust szokás kinevezni, nem pedig egy saját bevallása szerint is hozzá nem értő válságmenedzsert. És Drucker az első lépéseivel nyomban megkérdőjelezte válságmenedszeri képességeit. Fico és Kaliňák mellett Tibor Gašpar rendőrfőkapitány volt az a figura, akinek távozását követelte a tömeg. Teljes joggal. Ha az elmúlt évek rendszerhibái nem lennének elegendőek a kirúgásához, a Kuciak-ügyben történt fatális tévedésekért kell mennie. Gašpar egy bűzlő politikai hulla, minden nap, amit posztján tölt, tovább növeli az új kormány legitimációs deficitjét. Drucker pedig minderre azt tudja mondani, neki hetekre van szüksége ahhoz, hogy döntsön. Eddig hol élt? Kijelentése rögtön megkérdőjelez két alapvető dolgot: a hozzáértését, valamint a mozgásterét.

Érthetetlen az is, hogyan lehet még mindig igazságügyi államtitkár Monika Jankovská, akit többen kenőpénzek elfogadásával vádolnak. Jankovskáról eddig is tudtuk, hogy problémás személy, nem véletlenül nem akarta őt a Bírói Tanácsba nevezni Lucia Žitňanská volt igazságügyi miniszter, sőt, lehetőségeihez mérten elszigetelte a tárcánál. A Jankovská személyével kapcsolatos korábbi problémáknak, kiegészülve az aktuális ügyekkel, az államtitkár félreállítását kellene eredményezniük. Mire vár új főnöke, Gál Gábor és a Híd, valamint az őt jelölő Smer? Nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani. Jankovskára jelen állás szerint egyik kitétel sem igaz, az igazságügyi tárca második számú pozícióját pedig nem töltheti be ilyen ember.

Robert Fico e heti sajtótájékoztatója, továbbá az orosz diplomaták kiutasítása körüli bénázás pedig Peter Pellegrini mozgásterét rajzolta fel. 2016-ban a Fico-kormány két fő deklarált céllal alakult meg: stabilitás, és a szélsőségek elleni küzdelem. Mindkettőből megbukott. A 2018-as Fico–Pellegrini-kabinet alapvető célja a bizalom visszaállítása. Az utóbbi két hét lépései nem ebbe az irányba mutatnak, nem csoda, hogy húsvét után tovább folytatódnak a tüntetések.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »