Időkapszulát helyeztek el a kürti templomban

Időkapszulát helyeztek el a kürti templomban

A felújítás alatt álló Mindenszentek templomban időkapszulát helyeztek el a kürtiek, kapcsolatot teremtve ezzel múlt és jelen között.

A helyiek igazán kreatív módon használják ki a felújítás adta lehetőségeket, volt az üres templomban már koncert, vetítés, fotókiállítás, most pedig egy időkapszula elhelyezésére került sor.

Hírdetés

Ďurás Márk atya litániát mondott a templomkapuban, majd Sütő Zsolt, az egyháztanács tagja, a felújítási munkálatok szervezője ismertette az időkapszula elhelyezésének motivációját. „A mi életünk lezárul, de közösségünk, Kürt élete nem. Őseink hagyták ránk a templomot, mi pedig a következő generációra testáljuk. Időhíd vagyunk, ennek próbálunk a kapszula elhelyezésével megfelelni. A harangláb alá tesszük, ahol nincs szigetelés, megmaradt az energiaáramlás ég és föld, jelen és múlt között. Az információt a harang hivatott felerősíteni, eljuttatva azt az univerzumba” – fejtette ki.

Melecski Lajos, a Kürti Fotóalbum csoport vezetője, fotós és lokálpatrióta ismertette, mi is került a 70 centiméter magas, 13 centiméter átmérőjű acélhüvelybe. „Belekerült az aktuális magyar sajtó, az alapiskola és óvoda névlistái, a legrégebbi (1900-as) fotó a templomról, egy arcmaszk a Covid-járvány emlékére, jelenlegi pénzérmék, jelvények, a közeli kegyhelyről, Ciglédről szóló könyvek. Digitális formában Kürt összes krónikája, fényképek, videók, beszélgetések hanganyagai, a helyi zenekarok hanghordozói, valamint a mostani önkormányzati választás eredménye, a borászok listája és boros címkék” – sorolta. És mielőtt lezárták volna, belekerült a kapszulába a rendezvényen résztvevők névsora, amit a helyszínen írtunk alá és egy polaroid csoportkép is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »