Idén már négy zarándokvonat indul – Kerekesszékesek is utazhatnak Csíksomlyóra

Idén már négy zarándokvonat indul – Kerekesszékesek is utazhatnak Csíksomlyóra

Idén nyolcadszor indul útjára Csíksomlyóra a Boldogasszony-, valamint a lengyelországi Częstochowába a Fekete Madonna-zarándokvonat. Fővédnökök Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Még mindig újdonságnak számít a második međugorjei zarándokvonat, mely szeptember közepén robog Bosznia-Hercegovinába. A 2019-es esztendő rendkívüli eseménye, hogy június 1-jén Ferenc pápa ellátogat Csíksomlyóra. Ekkor zarándokvonat indul a pápai szentmisére. Ez a különvonat kifejezetten erre a régóta várt apostoli útra szerveződik. Így ebben az évben már négy zarándokvonat indul a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START Zrt. együttműködése keretében.

A részleteket január 24-én délelőtt, a budapesti Nyugati pályaudvar Királyi várótermében tartott sajtótájékoztatón ismerhették meg az újságírók.

Az esemény házigazdája, Korbuly Péter felolvasta Kövér László levelét. Az Országgyűlés elnöke leszögezte: a közép-európai emberek elsöprő többségének fontos, hogy a jövőben is azok maradhassanak, akiknek Isten a családjukon, a hitükön és a nemzetükön keresztül megteremtette őket. A XXI. században is szeretnének nők és férfiak maradni, a két nem közötti szeretetkapcsolatra épülő családban élni; a vallásosak szeretnék megvallani hitüket, a nem hívők pedig szeretnék megőrizni jogukat a vallásnélküliségre. Mindannyian szeretnénk európaiak maradni egy olyan Európában, amelyre büszkék lehetünk. Akik így gondolkoznak, azok országaink erkölcsi többségét képezik, és ez napjainkban Közép-Európa legfontosabb közös értéke és erőforrása. A Fekete Madonna- és a Boldogasszony-zarándokvonat felkiáltójelként járja be a Kárpát-medencét és Közép-Európát, hirdetve egy olyan több ezer éves keresztény tanítást, amit a XXI. században ismét veszély fenyeget – írta a házelnök.

Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta: az idei évben induló négy zarándokvonat utaslétszáma megközelíti a 3 700 főt. Az elmúlt nyolc évben tizenhat vonatot indítottak, a teljes utaslétszám csaknem 15 ezer fő. A növekvő szám igazolja a MÁV-START Zrt. és a Misszió Tours Utazási Iroda gyümölcsöző együttműködését. A vezérigazgató kiemelte, hogy a zarándokvonatok jelentősége különleges számukra. Nem csupán a szent küldetésük miatt, hanem azért is, mert ezeken a vonatokon utaznak olyanok is, akik csak ritkán veszik igénybe a közösségi közlekedést. Az elmúlt években nagyon sokat tettek azért, hogy a szolgáltatási szintjük javuljon, ennek eredményeképpen az utóbbi három évben folyamatosan nőtt az utasok száma.

Minden évben előrukkoltak valamilyen újdonsággal, így lesz ez ebben az évben is. Lehetőség lesz arra, hogy az összes különvonatukba besorozzák azt az új, saját fejlesztésű és sorozatban gyártott IC+ kocsijukat, amely nagy hiányt pótol. (2019-ben még csak a Boldogasszony pünkösdi zarándokvonat három részből álló szerelvényéhez kapcsolják majd a többcélú belső teres IC+ kocsit – a szerk.) Ezek a kocsik különlegesek, hiszen alkalmasak mozgásukban korlátozott, netán kerekesszékbe kényszerült utasok, illetve kisgyermekekkel utazó nagycsaládok kényelmes és biztonságos utazásának megteremtésére. Emellett kerékpárt is lehet szállítani rajtuk.

Veres András püspök kifejtette: a vonatos zarándoklatokban végig imádságos, elmélkedő a hangulat. Lehetőség van szentgyónásra is; kiváló lehetőség arra, hogy közösségben készüljünk fel arra, hogy a búcsún kegyelmekben és lelkiekben is gazdagodjunk, közelebb kerüljünk Istenhez és embertársainkhoz. A püspöki kar elnöke örömét fejezte ki, hogy a Szentatya látogatására plusz zarándokvonat indul, még akkor is, ha pünkösd és a pápalátogatás ilyen közel esik egymáshoz.

Hírdetés

A főpásztor természetesnek nevezte, hogy mi, hívő emberek állandóan keressük a kapcsolatot Istennel és embertársainkkal, hiszen ez vallásos hitünkből fakad. Nagy öröm azonban, hogy a visszajelzések szerint nem mélyen hívő, de őszintén istenkereső emberek is szívesen részt vesznek egy-egy ilyen zarándoklaton, talán azért, hogy – először csak mint érdeklődők – megtapasztalják azt, amit másoktól hallanak, de ők még nem éltek át, vagy éreznek a szívükben valami vágyódást arra, hogy egy ilyen eseményen részt vegyenek. A zarándoklat mindenki számára nyitott, mindenkit örömmel fogadnak a szervezők – mondta Veres püspök.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kifejtette: egy zarándoklat a hitélet mélyebb megélése mellett arról is szól, hogy az ember legyőzze saját korlátait, nehézségeit, és alkalmas arra is, hogy jobban megismerje, mit jelent egy közösséghez tartozni, kötődni. Ezzel összefüggésben hívta fel a figyelmet az államtitkár a vér szerinti család helyett gyermekotthonokban vagy nevelőszülőknél nevelkedő gyermekek speciális gondjaira. Ezért az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is a négy zarándokútból kettőben ilyen gyermekek is részt vesznek: számukra rendkívül fontos, hogy részesüljenek különleges lelki élményekben is, megéljék a közösséghez tartozás örömét, ami segítheti őket életük problémáinak a megoldásában, az előrelépésben.

Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója meghatottan beszélt arról, hogy nagy megtiszteltetés számukra mindaz, ami elhangzott a tájékoztatón, egyúttal különleges felelősség is. Érzik ennek súlyát, és próbálják átugrani a mindig magasabbra emelt lécet.

Az ügyvezető igazgató emlékeztetett: néhány évvel ezelőtt komoly igény mutatkozott a kerekesszékbe kényszerültek részéről, hogy részt vegyenek a zarándoklatokon. Idén először lehetőségük nyílik erre a Boldogasszony zarándokvonaton. Ez nagyon nagy dolog – mondta Budai László. Kiemelte: megtisztelő számukra, hogy Veres András püspök évről évre elvállalja a zarándokvonatok fővédnöki tisztségét.

Budai László külön szólt a gyermekvédelemben élő fiatalokról, akiknek óriási élményt jelentenek ezek a zarándokvonatok. Megemlítette azokat a papokat, szerzeteseket, akik velük utaznak, gyóntatnak a zarándokvonatokon, kiemelve a sajtótájékoztatón jelenlévő Csóka János pálos tartományfőnök személyét és a pálosokat, „a mi fehér ruhás angyalainkat”.

Budai László közölte azt is: a lengyelországi Częstochowába tartó Fekete Madonna- és a međugorjei zarándokvonat Budapestről indul.

A sajtótájékoztató végén a jelenlévők a Nyugati pályaudvar 10-es vágányán megtekinthették a MÁV saját fejlesztésű, többcélú belső teres, új IC+ kocsiját, amelyet Veres András püspök megáldott.

Fotó: Lambert Attila

Bodnár Dániel/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »