Idén már 26-án is zárva lesznek a boltok

Idén már 26-án is zárva lesznek a boltok

Az ország történetében először maradnak zárva az üzletek december 26-án; Ausztriában a boltok többsége három egymást követő napon zárva marad, Magyarországon december 24-én a legtöbb helyen még délután két óráig bevásárolhatnak, nálunk 11-től minden zárva marad.

Azt, hogy az üzletek december 24-én már délelőtt bezárnak, megszokhattuk. Ezen az az új, idén júniustól hatályos jogszabály sem változtatott, amely ünnepnapokon országos szinten bevezette a boltzárat. Az előző években az üzletek jelentős része már december 26-án kinyitott, idén ezen a napon is zárva maradnak.

Kivételt továbbra is azon vállalkozók képeznek, akiknek nincs alkalmazottjuk, illetve akik az üzletben maguk árulnak – ők ünnepnapokon is nyitva tarthatják üzletüket. A boltzár ugyanúgy nem vonatkozik a benzinkutakra, a gyógyszertárakra, a repülőtereken, kikötőkben és kórházakban levő üzletekre, menetjegyek és szuvenírek eladására.

Hírdetés

Karácsony napján az üzletek egy része 11-ig, legkésőbb délig lesz nyitva, viszont például a svéd Ikea bútoráruház, az előző évvel ellentétben, ezen a napon sem nyit ki, a vásárlókat csak december 27-től fogja ismét fogadni.

Aki karácsony napján délig sem győzne Szlovákiában mindent megvenni, az még próbálkozhat a szomszédos országokban, ám nem biztos, hogy sikerrel jár. Mivel idén karácsony vasárnapra esik, s Ausztriában ezen a napon egész évben zárva vannak az üzletek, ez december 24-én sem lesz másképp. Nem fog kinyitni a közkedvelt bécsi Shopping City Sud Bécs mellett, ám a népszerű Designer Outlet Parndorfban sem. A következő két karácsonyi ünnepnapon minden üzlet zárva marad Ausztriában.

Nagyobb esélyük lesz a bevásárlásra azoknak, akik Magyarországra mennek át, ott ugyanis december 24-én vasárnap az üzletek legkésőbb 14 óráig tarthatnak nyitva, de a kereskedők dönthetnek arról is, hogy korábban zárnak, vagy ki sem nyitnak.

Szilveszter napján az üzletek Szlovákiában a hétköznapi nyitvatartás szerint nyitnak, ám korábban zárnak majd be – azt, hogy hány órát lesznek nyitva, minden üzlet önállóan határozhatja meg. Így például a Tesco este hatig vagy hét óráig is nyitva, akad viszont olyan üzlethálózat is, mint a fővárosi Yeme élelmiszerbolt, melynek üzletei december 31-én este kilenc óráig is nyitva lesznek. Január elsején ismét minden üzlet be lesz zárva ugyanúgy, mint január 6-án.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »