Idén karácsonykor mélyebben kell majd a zsebünkbe nyúlnunk

Idén karácsonykor mélyebben kell majd a zsebünkbe nyúlnunk

Egy átlagos szlovákiai család idén a karácsonyi asztalra kerülő élelmiszerért és az ajándékok többségéért is többet fizet majd, mint egy éve. A járvány ellenére azonban a legtöbben nem tervezik, hogy jelentősebben spórolnának a karácsonyi kiadásokon.

„Feltételezéseink szerint az élelmiszerek drágulásának üteme év végéig tovább gyorsul. Az idei karácsony előtti élelmiszer-bevásárlásért egy átlagos szlovákiai család megközelítőleg 5 százalékkal többet fizet majd, mint tavaly ilyenkor“ – állapította meg a Wood & Company elemzője, Eva Sadovská.

Az előző évhez képest drágábbak lettek főleg az olajfélék, a zsír (csaknem 12%-kal), a zöldségfélék (több mint 10%-kal), a gyümölcsfélék (5,5%-kal), a tej és a sajtfélék (4%-kal), a kenyér és a gabonafélék (3,6%-kal), de főként a hús és a húsipari termékek (2,7%-kal).

Decemberben minden évben a legtöbbet vásárol a lakosság, főleg a karácsonyi asztalra kerülő ételek és az ajándékok miatt, emlékeztetett Sadovská. A kereskedők bevétele ezáltal decemberben 10–40%-kal haladja meg a többi hónap átlagát. A kiskereskedők decemberi forgalma általában az éves bevételük tizedét képezi.

Hírdetés

A leggyakoribb ajándéktárgyak közül idén a tavalyihoz képest drágábban juthatunk hozzá főleg a számítógépekhez (8,0%), kerékpárokhoz (7,9%) és ékszerekhez (6,6%). Átlagosan 2–3% -kal kerülnek többe a hangszerek, a ruházati cikkek, fényképezőgépek, könyvek, órák és a házi kedvenceknek szánt árucikkek. A játékokért és a lábbeliért 0,9–0,8%-kal fizetünk idén többet. A kávéfőzők árai csaknem megegyeznek a tavalyival, 0,1%-kal lettek drágábbak.

Az emberek többsége általában a járvány ellenére sem tervezi, hogy kevesebbet költ a karácsonyra, közölte az UniCredit Bank szóvivője, Zuzana Ďuďáková. Felmérésük alapján a szlovákiai lakosság, hasonlóan a csehekhez, nem szeretne az ajándékokon lényegesen spórolni. A megkérdezettek 55 százaléka 200 eurónál többet tervez költeni, 36 százalékuk 300 euróban határozta meg a felső határt, 19 százalékuk pedig még ennél is többet szándékozik kiadni.

A legtöbbet szán a karácsonyra a 45–53 éves korosztály, a legkevesebbet pedig a 18–26 évesek. Ez adódhat abból is, hogy a fiatalabbaknak kevesebb megtakarításuk van, illetve az idősebb generációk már több családtagnak vásárolnak, gyerekeknek, unokáknak, nagyszülőknek.

Ami az e-shopokban történő vásárlást illeti, ehhez Ďuďáková szerint a lakosság 71%-a használ bankkártyát, 24 százalékuk pedig még mindig előnyben részesíti az utánvétet és a készpénzfizetést az átvételnél.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »