Idén is méltóságteljes ünneplés készül Pozsonyban augusztus 20-án

Idén is méltóságteljes ünneplés készül Pozsonyban augusztus 20-án

Kováts Péter orgonaművész, az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház karnagya szólaltatja meg a pozsonyi Szent Márton-székesegyház orgonáját augusztus 20-án.

Immár hagyományosan, a Szent István-napi pozsonyi magyar szentmisére a koronázódómban kerül sor. Idén 17 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, melyre a szervezők sok szeretettel hívják a közösen ünnepelni kívánó jó szándékú embereket.

A szentmisén idén az Esztergomból érkező vendégkarnagy teljesít zenei szolgálatot. Kováts Péter orgonaművész 1979-ben született Pécsen. Ötévesen kezdte zenei tanulmányait a Nagyatádi Zeneiskolában. Tizenkét évesen egy osztálykiránduláson az esztergomi bazilika megtekintésekor ismerkedett meg Baróti Istvánnal, az esztergomi főszékesegyház orgonaművész karnagyával, aki későbbi tanulmányai mellett mindvégig mestere volt.

Hírdetés

Középiskolai tanulmányait a Váci Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte, majd 1998-ban egyedüliként felvételt nyert a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) orgonaművész-tanári szakára, 2004-ben kiváló eredménnyel diplomázott. Ezt követően Franciaországban is folytatott tanulmányokat. Több nemzetközi versenyen ért el szép sikereket. 2011-ben, a Liszt-évben megnyerte a Weimari Nemzetközi Bach–Liszt Orgonaversenyt. Külföldön és Magyarországon is számos alkalommal koncertezett templomokban, hangversenytermekben. 2012 nyarától mestere mellett az esztergomi főszékesegyház orgonaművésze, Baróti István halála óta pedig az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház karnagya.

Forrás: www.pozsonyikatolikusok.sk

(Molnár Tamás/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »