Idén is meghirdették a MOL Gyermekgyógyító programot

A MOL RomĂĄnia ĂŠs A KĂśzĂśssĂŠgĂŠrt AlapĂ­tvĂĄny 11. alkalommal hirdette meg a MOL GyermekgyĂłgyĂ­tĂł programot, a civil szervezetek egy hĂłnapig pĂĄlyĂĄzhatnak.

A MOL GyermekgyĂłgyĂ­tĂł DĂ­jat a temesvĂĄri HorsEmotion EgyesĂźlet nyerte. A 11. kiĂ­rĂĄs tĂĄmogatĂĄsi alapja 400.000 lej, egy civil szervezet legtĂśbb 25.000 lej tĂĄmogatĂĄsban rĂŠszesĂźlhet.

Az elmĂşlt 10 ĂŠv alatt 3,2 milliĂł lejjel tĂĄmogatott 190 pĂĄlyĂĄzat rĂŠvĂŠn tĂśbb mint 11.000 gyermek szĂĄmĂĄra biztosĂ­tottak terĂĄpiĂĄs foglalkozĂĄsokat.

2019. szeptember 12., NagyvĂĄrad – A MOL RomĂĄnia ĂŠs A KĂśzĂśssĂŠgĂŠrt AlapĂ­tvĂĄny meghirdette a MOL GyermekgyĂłgyĂ­tĂł Program 11. kiĂ­rĂĄsĂĄt. A kĂźlĂśnleges igĂŠnyĹą gyermekek szĂĄmĂĄra ĂŠlmĂŠny- vagy mĹąvĂŠszetterĂĄpiĂĄs foglalkozĂĄsokat szervező civil szervezetek egy hĂłnapig pĂĄlyĂĄzhatnak. A tĂĄmogatĂĄsi alap 400.000 lej. Az idĂŠntől kezdődően a pĂĄlyĂĄzatokat online lehet benyĂşjtani 2019. oktĂłber 12-ig.

Az Ăşj kiĂ­rĂĄs meghirdetĂŠsĂŠre a NagyvĂĄradi Emanuel Egyetemen kerĂźlt sor. Az esemĂŠny kezdetĂŠn a rĂŠsztvevők megnĂŠztĂŠk a Piroska ĂŠs a farkas drĂĄmaterĂĄpiĂĄs előadĂĄst, amelyet a Botoșani-i Down Activ Moldova EgyesĂźlet szervezĂŠsĂŠben megvalĂłsult TerĂĄpia szĂ­nhĂĄzzal, mĹąvĂŠszettel ĂŠs szĂ­nekkel cĂ­mĹą pĂĄlyĂĄzat kedvezmĂŠnyezettjei vittek szĂ­nre. A tovĂĄbbiakban az előző ĂŠvben nyertes hĂşsz egyesĂźlet ismertette a 2018. december ĂŠs 2019. augusztus kĂśzĂśtt megvalĂłsĂ­tott pĂĄlyĂĄzatok eredmĂŠnyeit.

A kilenc hĂłnap sorĂĄn tĂśbb mint 650 beteg ĂŠs fogyatĂŠkkal ĂŠlő gyermek rĂŠszesĂźlt jĂĄtĂŠk- ĂŠs drĂĄmaterĂĄpiĂĄs foglalkozĂĄsokban, gyermekpszichodrĂĄmĂĄs elemekkel ĂŠs szerepjĂĄtĂŠkokkal gazdagĂ­tott emocionĂĄlis terĂĄpiĂĄban, meseterĂĄpiĂĄban, ĂĄllatasszisztĂĄlt terĂĄpiĂĄkban, mĹąvĂŠszetterĂĄpiĂĄkban (pĂŠldĂĄul asszisztĂ­v technolĂłgiĂĄkkal alkalmazott zeneterĂĄpia, rajz, festĂŠszet, modellezĂŠs, digitĂĄlis technolĂłgiĂĄk – virtuĂĄlis valĂłsĂĄg, rajzfilmkĂŠszĂ­tĂŠs), illetve szabadtĂŠri ĂŠs vĂ­zben zajlĂł foglalkozĂĄsok sorĂĄn alkalmazott ĂŠlmĂŠnyterĂĄpiĂĄkban. A terĂĄpiĂĄs foglalkozĂĄsok cĂŠlja az ĂŠrintett gyermekek ĂŠs csalĂĄdjaik ĂŠletminősĂŠgĂŠnek javĂ­tĂĄsa volt.

Ugyanebben az időszakban volt az egyetlen országos lovasterápiás verseny, a IV. MOL Gyermekgyógyító Kupa, amelyet a MOL Gyermekgyógyító többszörös támogatottja, nagyenyedi Hip-Tep Egyesület szervezett. A verseny fontos szerepet tölt be a fogyatékkal élő gyermekek integrációjában.

Hírdetés

„A program rĂŠvĂŠn finanszĂ­rozott civil szervezetek kivĂĄlĂł szakembereivel tĂśrtĂŠnő egyĂźttmĹąkĂśdĂŠsben kĂśzvetlenĂźl hozzĂĄjĂĄrulunk a nehĂŠzsĂŠgekkel kĂźzdő gyermekek ĂŠs hozzĂĄtartozĂłik ĂŠletminősĂŠgĂŠnek javĂ­tĂĄsĂĄhoz, ĂŠs ugyanakkor sikerĂźl az orvosi ellĂĄtĂĄs minősĂŠgĂŠnek javĂ­tĂĄsĂĄt szolgĂĄlĂł konkrĂŠt segĂ­tsĂŠgnyĂşjtĂĄsi lehetősĂŠgeket azonosĂ­tani. MegtiszteltetĂŠs szĂĄmunkra, hogy a kicsik mellett lehetĂźnk akkor, amikor a legnagyobb segĂ­tsĂŠgre van szĂźksĂŠgĂźk, ĂŠs egyben olyan tapasztalat is, amely lelkileg ĂĄtalakĂ­t. Mindig mĂŠlyen meghatĂłdunk, amikor megismerkedĂźnk az előző kiĂ­rĂĄsok kedvezmĂŠnyezettjeivel, megismerjĂźk a tĂśrtĂŠnetĂźket, ĂŠs azt, hogy mikĂŠnt volt segĂ­tsĂŠgĂźkre a MOL GyermekgyĂłgyĂ­tĂł. TĂźrelmetlenĂźl vĂĄrjuk az Ăşj pĂĄlyĂĄzatokat, amelyeknek a megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄhoz hozzĂĄ akarunk jĂĄrulni. A MOL RomĂĄnia a tovĂĄbbiakban is, mint mindig, a kĂśzĂśssĂŠg hĹąsĂŠges partnere marad.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL RomĂĄnia Ăźgyvezető igazgatĂłja.

Az hatodik alkalommal kiosztott MOL GyermekgyĂłgyĂ­tĂł dĂ­jat a temesvĂĄri HorsEmotion EgyesĂźlet vehette ĂĄt, a 2018. ĂŠvi, 10. kiĂ­rĂĄs sorĂĄn legjobban megvalĂłsĂ­tott pĂĄlyĂĄzatĂŠrt. A Veled minden csupa izgalom cĂ­mĹą pĂĄlyĂĄzat kĂŠt kĂźlĂśn tevĂŠkenysĂŠget foglalt magĂĄba, Ăśsszesen hĂşsz gyermek rĂŠszĂŠre.

A Temesvári Gyermek Neuropszichiátriai Rehabilitációs Központban nevelkedő tíz kedvezményezett lovasterápiás- és más szabadidős tevékenységekben részesült, amelyek segítették pszichomotoros fejlődésüket és szociális integrációjukat.

További tíz kedvezményezett, akik a Rudolf Walther Gyermekfaluban nevelkednek, részesei voltak egy olyan élményterápiás rehabilitációs programnak, melyet az elhagyás traumáját elszenvedett gyermekek részére dolgoztak ki. A program során az érzelmek felismerését és megfelelő kezelését, empátiás készségeik és felelősségtudatuk fejlesztését, valamint a csapatban való együttműködést tanították a fiataloknak. A HorsEmotion Egyesület 2013 és 2019 között hat alkalommal részesült támogatásban a MOL Gyermekgyógyító programban.

A MOL GyermekgyĂłgyĂ­tĂł DĂ­j 25.000 lej, vagyis egy teljes pĂĄlyĂĄzati tĂĄmogatĂĄs Ăśsszege, tovĂĄbbĂĄ a dĂ­jazott szervezet jogosultsĂĄgot nyer arra is, hogy egy tagot kĂźldjĂśn az idei kiĂ­rĂĄs pĂĄlyĂĄzatait elbĂ­rĂĄlĂł zsĹąribe.

„Ez az első kiĂ­rĂĄs, amelyre online lehet pĂĄlyĂĄzni. A pĂĄlyĂĄzĂłknak regisztrĂĄlniuk kell A KĂśzĂśssĂŠgĂŠrt AlapĂ­tvĂĄny honlapjĂĄn kozossegert.ro ĂŠs lĂŠtre kell hozniuk egy szemĂŠlyes fiĂłkot a pĂĄlyĂĄzat bekĂźldĂŠsĂŠhez. Az ĂŠrdeklődőknek javasoljuk, hogy idejĂŠben regisztrĂĄljanak ĂŠs, amennyiben nehĂŠzsĂŠgekbe ĂźtkĂśznek, keressenek bennĂźnket. MunkatĂĄrsaink kĂŠszsĂŠggel segĂ­tenek, minden szĂźksĂŠges informĂĄciĂłt megadnak az ĂŠrdeklődőknek, pĂĄlyĂĄzĂłknak”. – nyilatkozta AndrĂĄs Imre, A KĂśzĂśssĂŠgĂŠrt AlapĂ­tvĂĄny Ăźgyvezetője.

A MOL Gyermekgyógyító támogatási alapja 400.000 lej, egy civil szervezet legtöbb 25.000 lej támogatást nyerhet előfinanszírozás formájában, amelyet 2019. december és 2020. augusztus között megvalósítandó pályázatra fordíthat. Az online pályázatok beküldési határideje 2019. október 12. A program előző tíz kiírása során a MOL Románia 3.203.000 lej értékben támogatott 190 nyertes pályázatot, több mint 11.000 érintett gyermek részéret. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »