Idén is kullancsinvázióra kell készülni

Az enyhe, csapadékos tél kedvezett a többféle betegséget terjesztő élősködőknek, így az elmúlt évekhez hasonlóan idén tavasszal is kullancsinvázióra kell számítani – hangzott el egy sajtóbeszélgetésen szerdán.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az elszaporodó kullancsok miatt ma már a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancs-enkefalitiszt) és a Lyme-kórt nemcsak az erdőben, hanem szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, az óvodai játszótereken is elkaphatják, akik nem védettek – olvasható a sajtóbeszélgetést szervező ügynökség szerdai, az MTI-nek elküldött közleményből.

A betegek mintegy 30 százalékában súlyos lefolyást okozó kullancs-enkefalitisz betegség védőoltással megelőzhető, a Lyme-kórt viszont csak a csípés elkerülésével lehet kivédeni. A kullancs-enkefalitisz elleni oltásokat – ez első két adagot mindenképpen – még a fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadatni, azaz az oltási sort célszerű a napokban elkezdeni, hívják a figyelmet a szakemberek.

Több Lyme-kóros esetet regisztráltak

A közlemény felidézi az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatait, miszerint 2013 óta tavaly volt a legmagasabb a jelentett Lyme-kóros esetek száma Magyarországon: 2015-ben 1445 esetet regisztráltak. A kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást is tartalmazó enkefalitisz esetszáma pedig 106 volt.

Az Egészségügyi Világszervezet 2011-ben kiadott átfogó jelentése szerint a kullancsenkefalitisz-megbetegedések száma egyrészt a klímaváltozás, másrészt a kültéri szabadidős tevékenységek népszerűsége okán egész Európában növekszik. A WHO szerint a betegség évről évre fokozódó problémát jelenthet a kontinensen, hiszen már olyan helyekről – Németország egyes régióiból, Svájcból, Litvániából, a skandináv országokból és Oroszországból – is érkeznek bejelentések, ahol korábban a betegség nem volt jelen. Németországban és Svájcban 1993 és 2006 között 200 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, s Lengyelországban is mintegy 60 százalékos emelkedést tapasztaltak a szakemberek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »