Idén is folytatódik a Határtalanul! program

Idén is folytatódik a Határtalanul! program

BUDAPEST. A Határtalanul! program célja, hogy minden magyarországi diák úgy végezze el iskolai tanulmányait, hogy közben egy határon túli magyar közösséget is meglátogat. Az első évben 12 ezren, míg a legutóbbi tanévben már több mint 60 ezren utazhattak így.

Az államtitkár emlékeztetett: a 2004. december 5-i népszavazás csúfos következményeként az akkori Gyurcsány-kormány megtagadta a határon túli magyarság állampolgárságát, illetve eltaszította őket. „Gyurcsány Ferenc folyamatosan lerúgja a külhoni magyarokat az összmagyarságról, és próbál ellentétet szítani” – vélekedett.

A közel negyedmillió fiatalt, akik az elmúlt években eljutottak a határon túlra, szeretettel várta a határon túli magyar közösség – mondta Soltész Miklós. Az első évben, 2013-ban 364 millió forintból, 12 ezer tanuló utazhatott, a legutóbbi tanévben már 4,2 milliárd forintból 67 ezer diák „keresztezte” a határt.

A hétfői döntés alapján 849 iskola, szervezet pályázatát fogadták el, 2,2 milliárd forint értékben, ami azt jelenti, hogy több mint 25 ezer diák utazhat ebben a körben a határon túlra.

Soltész Miklós hétfőn elmondta: a fő úti cél Erdély, Partium, amelyet a Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, majd a Dráva és Muravidék követ. A második forduló április 30-án zárul, ezért biztatják az iskolákat, hogy vegyenek részt a pályázatokban.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »