Idén hamarabb kezdődött a fűtési szezon. Sok szlovákiai településen már szeptembertől fűtenek

Idén hamarabb kezdődött a fűtési szezon. Sok szlovákiai településen már szeptembertől fűtenek

Nyitókép: mall.sk

Némelyik szlovákiai régióban a tavalyi évhez képest idén pár nappal korábban kezdődött a fűtési szezon.

A délebbre fekvő városokban és falvakban a lakosok már örvendhetnek a kellemes meleget adó radiátoroknak.

„A kellemetlen, hideg őszi időjárás idén sokkal korábban érkezett meg, így Nyitrán mától megkezdtük a fűtési szezont“

– tájékoztatott a nyitrai városháza szeptember 20-án a közösségi oldalán.

A város szóvivője, Tomáľ Holúbek megjegyezte, hogy Nyitrán az előző évekhez képest idén „jelentősen“ korábban kezdték meg a fűtést.

„Az elmúlt két évben két héttel korábban, azaz október elején kezdődött a fűtési szezon“

– pontosított a szóvivő.

A magasabban fekvő vidékeken is befűtöttek

Hírdetés

Annak ellenére, hogy szeptember végén a hőmérséklet 20 Celsius-fok körül mozgott, a fűtőcégek már jó néhány városban megkezdték a háztartások kifűtését. Ez érvényes például Turócszentmártonra, Kassára és Bártfára. A fűtést ezekben a városokban azért kezdték meg előbb, mert az éjszaki hőmérséklet nagyon alacsony volt.

A gazdasági minisztérium rendelete szerint a fűtést csupán abban az esetben lehet megkezdeni, ha a hőmérséklet szeptember 1-je után két egymást követő napon 13 Celsius-fok alá süllyed.

Szlovákiában standardnak számít, hogy a fűtési szezon az utolsó szeptemberi napokban, illetve az utolsó szeptemberi hétben veszi kezdetét.

Pozsonyban októbertől fűtenek

A pozsonyiaknak egészen október elejéig kellett várniuk a fűtési szezon beindítására. A hideg szeptemberi éjszakákat és reggeleket ugyanis napközben gyakran kompenzálták a nappali 20 fok feletti értékek.

A fővárosban a tavalyi évhez képest később kezdték el a fűtést – a pozsonyi fűtőcég adatai alapján tavaly már szeptemberben is fűtöttek a pozsonyi lakásokban, mégpedig hat napot.

Drágább lesz a meleg

Idén a melegért átlagosan 4,7%-kal kell többet fizetnünk. A tavalyi évhez képest egy háztartásnak átlagosan havi 1,85 euróval kerül többe a meleg radiátor.

A magasabb fizetség az időjárásnak köszönhető. 2018-ban enyhébb volt a tél, így a fűtési költségek is alacsonyabbak voltak. Mivel idén magasabb fogyasztásra számítanak a fűtőcégek, ezért az előleget is megemelték.

SME/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »