Idén elmarad a hídjavítás, új terv készülhet (Sepsiszentgyörgy)

Idén elmarad a hídjavítás, új terv készülhet (Sepsiszentgyörgy)

Noha nem született meg a végső döntés, de úgy tűnik, új tervet rendel Sepsiszentgyörgy önkormányzata a Kórház utca fölött átívelő Gábor Áron utcai híd korszerűsítésére, és várhatóan egy évig nem kell munkálatokra számítani az Erzsébet park szomszédságában található felüljárónál. Az önkormányzat annak nyomán döntött így, hogy egy mérnöki szaktanulmány eredményei, valamint a kivitelezővel kialakult patthelyzet miatt az eredeti elképzelés megvalósítása lehetetlenné vált. A városháza illetékesei szerint tulajdonképpen egy új híd épülne, amely megfelel a szabványoknak.

A sepsiszentgyörgyi városi képviselő-testület június végi soros ülésén döntött arról, hogy a híd múlt évben elfogadott költségvetésébe beépítik azokat a kiadásokat, melyek a tavaly átmenetileg elhelyezett korlátok felszerelése nyomán keletkeztek. E döntés kapcsán kérdeztük Tóth-Birtan Csaba alpolgármestert a híd további sorsáról, melynek korszerűsítésére a város az Anghel Saligny programban támogatást is nyert.

Hírdetés

Az alpolgármester elmondta: több oka is van, hogy idén sem kezdték el a munkálatokat, melyeket már tavaly is az iskolai szünet idejére terveztek. Az egyik ok, hogy a kivitelező Kovászna Megyei Út és Híd Részvénytársaság nem egyezett bele, hogy részleges forgalomlezárás mellett dolgozzon. Amint tavaly is, ragaszkodtak hozzá, hogy a korszerűsítés idejére mindkét utcát teljesen lezárják. Ezt az önkormányzat nem tudta elfogadni, túl körülményes lett volna. A másik ok az volt, hogy az önkormányzat rendelt egy újabb mérnöki szakvéleményt a híd állapotáról – az előző öt évvel ezelőtt készült. Ez megállapította, bár a szerkezet kellően stabil, a híd alsó felületét még vastagabb köpenyezéssel kellene ellátni. A köpenyezés azt jelenti, hogy az átkelő alsó részein letakarítják a sérült betonrészeket, majd újabb betonréteggel borítják be az egész felületet. Ha betartják a szakvéleményben előírt rétegvastagságot, a híd belmagassága jóval kisebb lenne, mint a szabványban előírt 5 méter. Emiatt korlátozást kellene bevezetni a járműveknek, az átkelő előtt és után is a megengedett magasságot jelző sorompókat elhelyezni, ami rontotta volna a városképet. Mindezeket figyelembe véve lemondtak arról, hogy idén elkezdjék a munkálatokat.

Tóth-Birtan Csaba szerint, bár még nem született döntés, de nagy a valószínűsége, hogy felbontják a szerződést a kivitelezővel, és új tervet rendel az önkormányzat. Ez azt jelenti, hogy a következő év nyaráig nem fognak neki a munkálatnak, illetve az új tervben nagyobb belmagasságot írnak elő, azaz nagy vonalakban egy új átkelő épülne majd. Az elöljáró úgy vélte, ha minden jól alakul – tervezés, kivitelező kiválasztása – jövőre, a nyári szünidő elején elkezdődhet a munka.

Mint ismert, a híd rendbetétele 2019 óta szerepel az önkormányzat tervei között, de több akadályba ütközött: hosszabb ideig nem sikerült kivitelezőt találni, majd műszaki aggályok merültek fel, illetve mindvégig vita tárgya volt az útlezárás, mivel a város egyik igen forgalmas pontjáról van szó. Az önkormányzat 2,7 millió lejről írt alá finanszírozási szerződést a fejlesztési minisztériummal, és az akkori egyezség szerint a hidat egy év alatt kellene rendbe hozni. Az új fejlemények miatt várhatóan mind a kiadások összege, mind a munkálatok ideje változni fog.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »