Idén 101 embert vettek őrizetbe terrorgyanúval Franciaországban

Franciaországban 101 embert tartóztattak le az idén „közvetlen terrorista kapcsolat” gyanújával – mondta egy interjúban Bernard Cazeneuve belügyminiszter, aki szerint 2013 óta 15 merényletet akadályoztak meg a hatóságok.

A belügyminiszter pontosan hat hónappal a párizsi merényletek után adott interjút az Ebra csoporthoz tartozó lapoknak. „Mindent megteszünk, hogy megvédjük Franciaország népét, de a fenyegetés szintje még mindig nagyon magas” – idézte a szavait a The Local.

A miniszter dicsérte a francia-belga rendőrségi és igazságszolgáltatási együttműködést, és nagyon fontosnak nevezte, hogy az Európai Parlament elfogadta végre a légi utasok adatainak felhasználására vonatkozó uniós irányelvet, ami szerinte segíthet a dzsihadisták mozgásának követésében.

Cazeneuve elmondta azt, hogy 33 millió embert ellenőriztek Franciaország határain az elmúlt hat hónapban, és 17 500-tól tagadták meg a belépési engedélyt.

Beszámolt arról is, hogy 2013 óta 15 tervezett merényletet akadályoztak meg.

Július 26-áig fenntartják a szükségállapotot, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság és a Tour de France végéig minél nagyobb biztonságot tudjanak garantálni.

A terrorellenes terv végrehajtása 40 millió euró pluszkiadást jelent majd a költségvetés számára 2018-ig.

(Origó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »