Ideje az építésnek – határon túli építészeti kincsek sora újult meg az elmúlt években

2015-ben indult útjára a Rómer Flóris Terv, amelynek célja a rossz állapotban lévő, határon túli magyar műemlékek restaurálása. Az elmúlt években a projekt keretében számos erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és muravidéki, illetve drávaszögi történelmi templom épülete újult meg. Az eredményeket idén nyáron már egy budapesti kiállításon is bemutatták, míg most egy gazdagon illusztrált kötetben mutatják be az ismét régi fényükben ragyogó építményeket.

A Kollár Tibor szerkesztésében megjelent Ideje az építésnek – A Rómer Flóris Terv műemlék-helyreállításai című kötet Dr. Latorcai Csaba bevezetőjével indul, amelyben a Kárpát-medencei örökségvédelem helyzetéről és a kormány által 2015-ben elindított program történetéről olvashatunk. A bevezetőt 13 különböző szerző tollából 17 tanulmány követi, amely egy-egy, a projekt keretében megvalósult rekonstrukcióról számol be.

Az egyes tanulmányok először jellemzően az adott település középkortól íródó történetét tárják az olvasó elé, majd az érintett templom sorsát mutatják be, kitérve annak építészeti jellegzetességeire is. Az olvasmányos, de tudományos igényességgel megírt bemutatókat gazdag fényképes anyag illusztrálja, így az olvasó saját szemével csodálhatja meg épített örökségünk eme páratlan kincseit.

A legtöbb felújított épület természetesen Erdélyben található. A kötetben így olvashatunk a bádoki, a feketegyarmati, a köröskisjenői és a küküllővári református templomokról, de megismerkedhetünk az unitárius építészet két jelentős alkotásával is. Az énlakai unitárius templomban a festett, kazettás mennyezet került helyreállításra, míg Kilyénen szintén egy gyönyörű – egyebek mellett a Szent László-legenda jeleneteit is ábrázoló – falképekkel büszkélkedő unitárius templomot restauráltak. Mindezek mellett megismerkedhetünk még Kiszsolna középkori plébániatemplomával, valamint a szászsebesi ferences templom sorsával is.

Hírdetés

Nem sokkal van „lemaradva” Kárpátalja sem, amely öt helyszínnel képviselteti magát a könyvben. Itt leginkább a görögkatolikus építészet remekeit csodálhatjuk meg Gerényben, Tiszabökényben, valamint Fancsikán is, ahol egy díszes ikonosztázion is várja a látogatókat. Természetesen itt is találkozunk református templomokkal is Palágykomoróc és Técső esetében.

A Felvidék felé fordulva láthatjuk miként újult meg az elmúlt másfél évtizedben Bodrogszentes változatos történetű temploma és megtudhatjuk miként került elő a hontvarsányi templom kváderköves falazata a külső vakolat alól.

Az elmúlt években két új, a határon túli magyarsággal kapcsolatban általában ritkábban emlegetett helyszínre is eljutott a program. A muravidéki Kámaházán a – templom híján lévő – kis település szakrális központjának számító, 1870-ben épített szoknyásharang újult meg, míg a ma már Horvátországhoz tartozó Drávaszögben található Laskón nyerte vissza régi fényét a református templom.

A kötet a Rómer Flóris Terv keretein belül létrehozott Teleki László Alapítvány oldalán interneten is elérhető.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »