Ideiglenes működési engedély a doktori iskoláknak

Ideiglenes működési engedély a doktori iskoláknak

Egyetlen doktori iskola sem működhetne Romániában, ha az oktatási minisztérium nem bocsátott volna ki ideiglenes működési engedélyt az intézmények számára, az illetékes személyek ugyanis „nem végezték el házi feladatukat” – nyilatkozta Mircea Dumitru tanügyminiszter pénteken, a Rektorok Országos Tanácsának (CNR) találkozóján. 

06dumitruagejpg_bMircea Dumitru

A tárcavezető hangsúlyozta: az ideiglenes engedélyeztetésen kívül egyszerűen nem talált más jogi megoldást arra, hogy ne kelljen bezárni a doktori iskolákat. „Még mindig jobb, ha ilyen körülmények között működnek, mintha egyáltalán nem nyithatnák meg kapuikat” – reagált Dumitru az országos tanács tagjai által az ideiglenes engedélyek kapcsán megfogalmazott kifogásokra.

Sokáig úgy tűnt, hogy a felsőoktatási intézmények keretében működő doktori iskolákat egyszerűen be kell zárni a 2016/2017-es tanévben. A 2011-es tanügyi törvény szerint ugyanis ezeket az intézményeket ötévente felül kell vizsgálnia egy független testületnek, csak ennek fejében kaphatnak akkreditációt, a jogszabály hatályba lépése óta viszont ez nem történt meg. A szaktárca végül minisztériumi rendelettel ideiglenes működési engedélyt bocsátott ki az új tanévre. „Nagyon jól tudtuk, hogy vészesen közeleg a határidő, kinek a hibája, hogy mégsem tartották be az előírásokat?” – tette fel a kérdést pénteken Mircea Dumitru.

Az oktatási miniszter rámutatott: prioritásnak tekintették, hogy lehetőséget biztosítsanak az új évfolyam tagjainak, hogy beiratkozhassanak a doktori képzésre, illetve az iskolát elvégzett fiataloknak, hogy megvédhessék dolgozataikat, és oklevelet kaphassanak még az új tanévben. A tárcavezető ugyanakkor tisztában van azzal, hogy nem oldottak meg minden problémát, hiszen kérdés, hogy egy ideiglenes engedéllyel rendelkező intézmény hogyan bocsáthat ki doktori oklevelet. „Az oktatási rendszernek, illetve a minisztériumnak nagyon sok elmaradással kell elszámolnia, a múltban rengeteg fontos döntés meghozatalát odázták el” – fogalmazott Dumitru.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »