Idegengyűlöletet sejtenek a drezdai robbantások hátterében

Idegengyűlöletet sejtenek a drezdai robbantások hátterében

A drezdai bombarobbantásoknak az idegengyűlölet lehetett az indítéka a német rendőrség szerint. A hatóságok a szélsőjobboldalt sejtik a háttérben, és a nemzeti ünnep előtt fokozták a készültséget.

Rendőrök helyszíneltek kedden is még annál a drezdai török mecsetnél, ahol az elmúlt este házi készítésű bomba robban. A merénylet nyomai jól látszanak a megrongálódott ajtón és a falon. „Ilyen bárhol történhet. Régóta számítottunk valami ilyesmire. Üvegeket törtek már be korábban is, vagy összefirkálták a falat. De ilyen most történt először. Remélem, utoljára is” – nyilatkozta Demirbas Mehmet, a mecset alapítója.

A mecsetben az imámon és családján nem volt senki, nekik sem esett bajuk. Fél órával később pokolgép robbant a mecsettől másfél kilométerre lévő nemzetközi kongresszusi központnál, személyi sérülés ott sem történt. A drezdai rendőrség feltételezi, hogy mindkét támadást a szélsőjobboldal hívei hajthatták végre.

„A két támadás összefügg egymással. Durván 30 perc telt el a kettő között. Annak ellenére, hogy eddig senki sem vállalta a felelősséget a támadásokért, úgy gondoljuk, legalább az elsőt, a mecset ellenit az idegengyűlölet motiválta” – közölte Horst Kretzschma rendőrkapitány.

Szászország belügyminisztere az elkövetők kézre kerítését ígérte. „Felkerestem ma reggel a mecsetet, ahol beszéltem az imámmal és a családjával. Csak elítélni lehet a támadást. Ez egy gyáva tett volt, és a rendőrségnek az a feladata, hogy gyorsan megtalálja az elkövetőket és felelősségre vonják őket” – nyilatkozta Markus Ulbig.

Drezdában alakult meg a muszlimellenes Pegida mozgalom. A német hatóságok megerősítették a mecsetek védelmét, és fokozott készültséget rendeltek el október 3-a, a két Németország egyesítésének ünnepe miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »