Idegenforgalmi- és kulturális központ épül Komáromban

Jövőre új látványossággal gazdagodhat komárom város: az öreg hajógyár területén egy impozáns gőzhajó formájú épület készül, amelyben kiállítóterem és kávéház is működhet – írja a Deltakn.sk régiós hírportál.

 

Az új Duna-hídon kívül, aminek közbeszerzési pályázatát nemrég hirdették meg, a város képe komoly változáson mehet keresztül az Erzsébet-sziget keleti végében is, a most romos és jórészt üresen álló vámháznál.

 

Komárom látképét eléggé lerontó, rossz állapotban lévő vámház sorsa még idén eldőlhet, amennyiben megvalósulnak Štefan Chudý komáromi vállalkozó tervei, aki egy nagyobb és a tervek szerint színvonalas idegenforgalmi- és kulturális központot építene az Erzsébet-sziget keleti csücskében.

 

Forrás: Deltakn.sk

 

Kérdéses a vámház sorsa

 

A Dunataj.sk tavaly novemberben arról írt, hogy a vámház alatti terület tulajdonosa, Štefan Chudý átvállalta volna a várostól az épület tulajdonjogát, cserébe felújította volna az őrsújfalui óvoda épületét. Végül a vállalkozó visszalpett az ajánlattól, mert a város „független szakértőkkel” vizsgáltatta volna meg a barter két oldalának egyenértékét.

 

Végül 2016 év elején  Chudý megkapta a vámház tulajdonjogát is, és bár azóta ezt az épületet még nem érték el az átépítési munkálatok, az egyedi komplexum építése zajlik.

 

Az egykoi komáromi vámház épülte. Forrás: Dunataj.sk

 

Chudý elmondása szerint a projekt keretében egy személyhajó-kikötő valósulna meg, amelyben egymás mögött két, 60 méteres hajó ki tud majd kötni.

 

A sziget csücskében egy hajót formáló épület kivitelezésén dolgoznak jelenleg, amit esztétikai célzattal árboccal, vasmacskával, csörlővel és kéménnyel szerelnek majd fel, és ami galériaként, és kávézóként működne majd. Az épületet a tervek szerint egy nagyméretű Komárom felirat díszíti, amit elvileg a Duna közepéről is jól lehet majd látni.

 

Az épület várhatóan 2017 tavaszán készül majd el.

 

„Nemrég, amikor Bősön hajóbaleset történt – a töltésnek ütközött egy hajó –, a rendszeresen közlekedő turistahajók arra kényszerültek, hogy leálljanak. A várost lerohanta 10-15 turistákat szállító autóbusz, a kis Duna parti sétányra beszorult 5-600 ember. Tragédia, ami a sétányon zajlik ilyenkor”

 

magyarázta a vállalkozó a turisztikai központ létesítésének szükségszerűségét a városrészben.

 

Forrás: Deltakn.sk

 

80 milliós beruházás

 

A teljes komplexum kiépítésére még körülbelül 10 évet kell várni, a beruházás nagysága 60-80 millió eurót tesz ki. A vállalkozó uniós forrásokat is szertne igénybe venni.

 

Ami vámházat illeti: az elkövetkező hónapokban felmérik az épület állapotát, és ha statikailag megfelel, átépítik, ha nem, teljese lebontják és vadonatúj épületrészeket húznak fel a helyére.

 

A projekt része egy az Erzsébet-híd és a felnyitható híd közé helyezett körforgalom is. Ezzel kapcsolatban Keszegh Béla, Komárom város alpolgármestere így nyilatkozott:

 

„Az útkezelő vállalat vezetői jelezték, hogy amennyiben a város elkészíti az építkezéshez szükséges projektet, akkor besorolják a következő év költségvetésébe. Ehhez kapcsolódóan már a következő testületi ülésen történhet előrelépés, hiszen a képviselők előtt lesz a javaslat, ami 10 ezer eurót különít el a tervdokumentáció elkészítésére”

 

A körforgalom megépítése leghamarabb egy év múlva kezdődhet.

 

Forrás: Deltakn.sk

Forrás: Deltakn.sk

 

Deltakn.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Deltakn.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »