„Ide a pénzt!” – török követelés az EU felé

„Ide a pénzt!” – török követelés az EU felé

Az Európai Uniónak fel kell gyorsítania Törökország pénzügyi segélyezését, amit a szír menekültek ellátására fordítanak. Ezzel a követeléssel állt elő a török külügyminiszter az európai uniós vezetőkkel folytatott tárgyalásán. Brüsszel azt vállalta, hogy szeptember végéig egymilliárd eurót utal át.

„Ide a pénzt!” – Lényegében ezzel a követeléssel fogadta az Európai Unió vezetőit a török külügyminiszter Ankarában.

„A Törökországban élő szíriaiak támogatására ígért 3 + 3 milliárd eurós összeg átutalását fel kell gyorsítani. A bürokrácia ebben nem képezhet akadályt” – hangsúlyozta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, aki könnyen diktálhat, hiszen az erősebb kártyák az ő kezében vannak.

A balkáni útvonalon idén sokkal kevesebb közel-keleti migráns érkezik, de ha a törökök úgy döntenek, akár 2-3 millió náluk menedéket talált szír is felkerekedhet, hogy Európába, azon belül főleg Németországba jussanak.

„Nagyon bonyolult geopolitikai helyzetben vagyunk. Egy sor kihívással nézünk szembe, de vannak közös érdekeink, amelyekért közösen cselekedhetünk” – fogalmazott Federica Mogherini, az unió kül- és biztonságpolitikai vezetője.

Az efféle általánosságokkal szemben a török vezetők pontosan tudják, hogy mit akarnak. Egyrészt minél hamarabb szeretnék megkapni az Európai Unió által felajánlott hárommilliárd, valamint a tagállamok által megígért további hárommilliárd eurót. Emellett követelik az ugyancsak megígért vízummentesség idei bevezetését is, mint ahogy nem tettek le arról sem, hogy felvegyék őket az unióba.

A migránsalkut a válság által leginkább sújtott Németország kancellárja ütötte nyélbe a török elnökkel. Angela Merkel ezzel kiszolgáltatott helyzetbe sodorta Európát, amit mind többen bírálnak a tagállamokban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »