Idáig kellett izgulnia a csádi államfőnek

Idriss Deby Itno, a szubszaharai ország régi-új államfője ötödik ciklusát kezdheti el, miután az elnökválasztás április 10-i első fordulójának csütörtökön megszületett eredménye szerint elnyerte a szavazatok 61,5 százalékát. Ez a választási bizottság jelentette be, miután feldolgozták a biometrikusan leadott szavazatokat.

Deby fő érve az volt a kampányában, hogy a közép-afrikai ország csak az ő vezetésével képes felvenni a harcot a Boko Haram és az al-Kaida iszlamista szervezetek terroristáival, illetve tudja garantálni a térség stabilitását.

A térségben valóban a csádi hadsereg az egyik legalkalmasabb arra, hogy a Nyugat támogatásával féken tudja tartani az iszlám szélsőségeseket nemcsak Csádban, hanem a szomszédos országokban, Nigerben, Nigériában, Kamerunban is – állapította meg a Reuters. Az ENSZ adatai szerint Csád a világ öt legszegényebb országa között van.

Debynek 13 vetélytársa volt, köztük Saleh Kebzabo ellenzéki vezető, aki szerint az országnak az elnök által a hatalomban töltött 26 éve után változásra van szüksége. Deby nagy előnyt élvezett a versenyben, mert szigorú ellenőrzés alatt tartja az állami médiát és közigazgatási intézményeket.

A választáson Kebzabo lett a második, de messze lemaradva Deby mögött csak a voksok 12,8 százalékát szerezte meg.

(MTI)

Korábban írtuk: Ötödik ciklusába léphet a csádi elnök


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »