Iașiban mintákat gyûjtenek, hogy kiderítsék: van romániai vírustörzs, vagy nincs

Iașiban mintákat gyûjtenek, hogy kiderítsék: van romániai vírustörzs, vagy nincs

A Iași-i járványkorház vezetője, Florin Roșu szombaton bejelentette, hogy mintákat gyűjtöttek olyan betegektől, akik némileg eltérő és súlyosabb tünetekkel érkeztek a kórházba – számolt be a Hotnews hírportál.

A mintagyűjtésre azért van szükség, mert felmerült a lehetőség, hogy az Sars-Cov-2 új koronavírusnak, amely a Covid-19 megbetegedést okozza, kialakulhatott egy romániai variánsa.

A kórházat igazgató orvos szombaton azt nyilatkozata a sajtónak, hogy úgy döntöttek, a héten elkezdik begyűjteni a mintákat a sajátos tüneteket mutató betegektől, és készülnek a mintákon elvégezni a szekvenciális vizsgálatokat, kideríteni, hogy milyen vírusvariánssal van dolguk. Az eredményeket két héten belül fogják megkapni.

Hírdetés

Elmondása szerint két-három hete figyeltek fel a Covid-19 betegség egy sokkal agresszívebb formájára, ami utalhat egy új variánsra, de amíg nem végezték el a szükséges kutatói vizsgálatokat, addig ezt teljes bizonyossággal nem lehet kijelenteni.

Ugyanakkor a tapasztalataikra alapozott véleménye szerint egy hazai vírusvariánsról lehet szó, tüneti megfigyeléseik alapján elkülöníthetőek olyan esetek, amikor a beteg egy kis oxigénszükséglettel érkezik a kórházba – ami percenkénti 3-5 liter oxigént jelent –, de ezt követően nagyon gyors romlás lépik fel: ekkor a beteg percenként 25 liternyi oxigénellátásra szorul, és azonnal intenzív terápiás kezelést igényel.

Mint korábban beszámoltunk, egy október 9-i körkérdés során három szakértő orvos, Gindrovel Dumitra, a családorvosok szövetségének oltási csoportját vezető orvosa, Emilian Popovici, a Román Járványtani Társaság alelnöke és Alexandru Rafila is jelezte, hogy adott annak a kockázata, hogy az új koronavírusnak sajátos romániai variánsa alakuljon ki. (Hotnews, hírszerk.)

Nyitókép: illusztráció RichardScott3D munkája a Pixabay-en.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »