HVG: Keveslik a kártalanítást a Líra beszállítói

HVG: Keveslik a kártalanítást a Líra beszállítói

Felszámolási eljárással fenyegeti egyik beszállítója a könyves céget – írta a Hvg.hu.

A Líra Könyv Zrt. néhány beszállítójának nem tetszik, hogy a cég a fogyasztói ár csupán 25-28 százalékával kártalanítaná a kiadókat és a kereskedőket, akiknek könyveik, lemezeik vesztek oda a júliusi tűzesetben. A Líra  budapesti, VII. kerületi Fókusz Könyváruháza gyulladt ki. A tulajdonos a Hvg.hu-nak azt mondta: 120-150 millió forintos kárt szenvedtek el.

A Líra Könyv Zrt. elnöke, Kolosi Tamás arra hivatkozik, hogy a könyv árának 25-28 százaléka a kár, mert csak a termékek újbóli előállításáról van szó; az előállítás költsége a Líra kiadóinál a fogyasztói ár nagyjából ötöde szokott lenni. A könyv árának nagy részét a terjesztői árrés teszi ki, amely a könyvesboltoknál marad – ez valamivel több, mint az ár fele –, a szerzői jutalék és más tételek, amelyek itt nem jönnek szóba. A Líra, ahogy az összes hazai könyvterjesztő, bizományba veszi át a könyveket a kiadóktól. Most arra is hivatkoznak: a tapasztalatok szerint a boltokban lévő áru mintegy egyharmadát nem szokták eladni, de ezt is kifizetnék beszállítóiknak.

A HVG által megszólaltatott beszállítók viszont nem értenek ezzel egyet. Mindannyian egyezkednének, mert kevésnek gondolják a felajánlott összeget. Egyikük szerint a Lírának úgy kellene kifizetnie nekik az elpusztult termékeket, mintha azokat eladták volna. Egy másik beszállító felszámolási eljárást kezdeményezne a Líra ellen, mert elmondása szerint megállapodás ellenére sem fizették ki elpusztult készletét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »