Huszonnyolc éve a farkasfalka élén

A negyvenesztendős Francesco Totti egyszer kacérkodott a klubváltás gondolatával.

Tény: a mai elanyagiasodott sportvilágban sokat jelent a klubhűség. Ezen a téren is az AS Roma emblematikus figurájává vált Francesco Totti, aki tegnap ünnepelte 40. születésnapját. A Farkasok csapatkapitánya ugyanis 12 esztendős kora óta a klub színeiben futballozik, felnőttpályafutása során 740 mérkőzésen viselte az AS Roma mezét, 300 gólt szerzett, és 117 gólpasszt jegyzett. A 2000–01-es szezonban bajnoki címet ünnepelhetett csapatával, kétszer nyert Olasz Kupát és Olasz Szuperkupát is, a 2006–07-es szezonban ő nyerte el a gólkirályi címet hazájában.

Talán nem véletlen, hogy e jeles dátum alkalmából megmozdult a sportvilág, őt köszöntötte Lionel Messi, a volt világelső teniszező Rafael Nadal és az olimpiai bajnok sprinter, a jamaikai Usain Bolt is. Messi – az olasz játékos Facebook-oldalán közzétett – üzenetében kiemelte, hogy mindig csodálta a játékát, és annak a reményének adott hangot, hogy az elnyűhetetlen sportembert ezután is, még éveken át fogja látni a pályán. Bolt pedig szerényen úgy fogalmazott: boldog születésnapot kíván „egy legenda egy másiknak”.

Totti a hét végi, Torino elleni, 3-1-re elvesztett mérkőzésen büntetőből szerezte meg 250. gólját a Serie A-ban, amivel második az olasz élvonal legkiválóbb gólszerzőinek örökranglistáján, nála többet – 274-et – csak Silvio Piola ért el, aki 1929 és 1954 között futballozott a Serie A-ban. A vasárnapi volt Totti 604. bajnoki meccse, amivel az örökrangsor harmadik helyén áll. Hamarosan megelőzheti az argentin Javier Zanettit, aki 615 találkozón szerepelt. A csatár pályafutása 25. idényét követően valószínűleg visszavonul, de ha május végén pályára lép a mostani idény utolsó fordulójában, akkor a Serie A történetének kilencedik legidősebb labdarúgója lesz.

Sinisa Mihajlovic, a Torino vezetőedzője hosszan méltatta Tottit a hét végi mérkőzést követően. „Számomra ő az elmúlt huszonöt év legjobb játékosa Olaszországban, illetve minden idők egyik legjobbja. Elképesztő, hogy még mindig mit tud a labdával, örülök, hogy továbbra is láthatom játszani” – fogalmazott.

És hogy miként nyilatkozott Francesco Totti a 40. születésnapja alkalmából? „Köszönöm mindenkinek az ünneplést, nem számítottam rá. Köszönöm a csapattársaimnak, más sportágak ikonjainak a gratulációkat. Ezen a reggelen úgy terveztem, hogy kikapcsolom a telefonomat, és beteget jelentek, hogy senkit se lássak, de úgy döntöttem, mégis örülök a jó dolgoknak” – nyilatkozta.

A játékos 2003-ban közel járt ahhoz, hogy klubot váltson, a Real Madriddal hozták szóba a nevét, ám végül mégis maradt Rómában. „A szívem, a barátok, a családom, a város tett azért, hogy mégis itt maradjak” – magyarázta. Tottit tegnap reggel szurkolók tortával és malaccal várták trigoriai otthona előtt.

Érdekesség, hogy az AS Roma jelenlegi edzője, Luciano Spalletti nemrégiben úgy fogalmazott, hogy Totti csak „egy a sok AS Roma-játékos közül”, most mégis kalapot emelt a klublegenda előtt. „Azt szeretném, ha négy vagy öt Totti lenne a csapatunkban. Ha nem játszatom, az emberek haragszanak rám, de szeretnék mást is olyan remek futballistává tenni, amilyen ő. Egy nagyszerű játékos nem elég” – mondta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »