Huszonegymilliárdos üzletet kötöttek Matolcsyék

Huszonegymilliárdos üzletet kötöttek Matolcsyék

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn egy és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott, amelyen 21 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1528 milliárd forintra emelkedik.

A jegybank a honlapján közölte: az egy és tizenkét hónapos futamidőn a meghirdetett mennyiség rendre 32 millió euró (10 milliárd forint), illetve 48 millió euró (15 milliárd forint) volt, amelyre a bankok egy hónapon 20 millió euró (6 milliárd forint), tizenkét hónapon pedig 160 millió euró (50 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat.

Az MNB az egy hónapos lejáraton 6 milliárd, a tizenkét hónapos lejáraton 15 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és tizenkét hónapos swaptenderen 1, illetve 3 bank vett részt.

Hírdetés

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás március 28-án 1528 milliárd forintra emelkedik.

Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 6 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 25 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 45 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1452 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani – közölték.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »