Húszi támadás meghiúsításával henceg a szaúdi agresszor

A jemeni kormány oldalán harcoló, szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció meghiúsította szombaton a síita húszi lázadók újabb támadását – közölte Twitter-csatornáján az el-Hadász szaúdi állami televízió.

A bejegyzés szerint a lázadók ezúttal a szaúdi fővárost, Rijádot vették célba. A közleményből nem derült ki, hogy drón- vagy rakéta volt-e az az eszköz, amelyet a szaúdi légvédelemnek sikerült befognia. A közösségi médiába több olyan felvételt is feltöltöttek Rijádból, amely rögzített egy robbanást a város fölött.

Hírdetés

A szaúdiak vezette katonai koalíció 2015-ben avatkozott be a jemeni polgárháborúba, és a kormány oldalán harcol a húszi lázadók ellen. A húszik rendszeresen indítanak rakéta- és dróntámadásokat szaúdi területen fekvő célpontok ellen azóta, hogy 2014 szeptemberében elfoglalták a jemeni fővárost, Szanaát. Nyugati szakértők egyetértenek abban, hogy a húszikat Irán látja el fegyverrel. Teherán annak ellenére is tagadja ezt, hogy a lázadók által bevetett számos harci eszközről bebizonyosodott, hogy Iránból származik.

A 2014-ben kirobbant jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Jemenben a világ jelenlegi legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »