Húszezer önkéntes tartalékosra lenne szükség

Magyarországnak szüksége van olyan katonai állományra is, amely járási szinten is bevethető, például természeti katasztrófa idején. Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint az önkéntesek kiemelt szerepet töltenek be az ország védelmében.

Tart az önkéntes területi tartalékosok toborzása, az önkéntes területvédelmi tartalékosok kiemelt szerepet töltenek be az ország védelmében – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Államigazgatási Kollégium ülésén csütörtökön. Elmondta, hogy elsőként a védelmi tartalékosok rendszerét állították vissza 2011-ben, majd őket követték egy évvel később a műveleti tartalékosok, akik korábban szolgálatot teljesítő katonák, rendőrök, tűzoltók voltak és tapasztalataikkal, rutinjukkal sokat jelentettek az ország védelmi képességének javításában.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszert a kormány azért hívta életre, hogy járási szinten olyan katonai állomány jöjjön létre, amelyet helyben lehet bevetni különleges helyzetekben, akár természeti katasztrófa idején. Tavaly indult el a toborzás, és idén már megalakult az ország keleti, illetve nyugati részének önkénteseit magába foglaló két ezred. A cél az, hogy 2026-ra 20 ezer főre gyarapodjon az ország önkéntes tartalékos állománya.

Borsod-Abaúj-Zemplénben az elmúlt év második fél évében kezdődött meg az önkéntesek toborzása, és idén januárban megtörténtek az első szerződéskötések. Ma már 277 önkéntes szolgál a megyében, a cél az, hogy 2026-ra 1600-ra nőjön az állomány, és minden járásnak legyen egy századnyi önkéntese.

MTI


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »