Húszezer migráns vonult végig Róma belvárosán, hogy jogokat követeljen

Mintegy húszezer, nagyrészt afrikai bevándorló vett részt a Róma belvárosában szombaton rendezett tüntetésen, amelyen jogokat, tartózkodási engedélyt és anyagi segítséget követeltek az olasz államtól.

A migrációpárti megmozdulás élén a „Határ nélküli jogokat” feliratú transzparens haladt. A szervezők szerint több mint huszonötezren, a hatóságok szerint tizenötezren vettek részt a meneten, amely a Termini pályaudvartól indult és a központi Popolo térre érkezett.

A tüntetést baloldali ifjúsági szervezetek, szakszervezetek, valamint rasszizmus- és diszkriminációellenes mozgalmak rendezték. A menetet többségében afrikai bevándorlók alkották Szenegálból, Elefántcsontpartról, Maliból és Ghánából, menedékkérők és Olaszországban dokumentumok nélkül tartózkodók.

A tüntetők olaszországi tartózkodási engedélyt, a megélhetéshez szükséges minimális szociális segélyt, otthont követeltek.

Hírdetés

„Sem gumibot, sem tenger, sem falak, sem Minniti nem állít meg bennünket! Nem vagyunk postai csomagok! Mindannyian egy csónakban evezünk!” – szóltak a magasba tartott feliratok, utalva az olasz belügyminiszterre. A tüntetést rendkívüli biztonsági készültség kísérte, a hatóságok tüzetesen átvizsgálták a résztvevők táskáit. A menet békésen zajlott, a migránsok táncoltak és énekeltek is.

A tüntetésre alakult Rights Without Borders (Határok Nélküli Jogok) szervezet afrikai vezetője elmondta, hogy találkozót kértek Marco Minniti belügyminisztertől. Hozzátette, hogy a migránsok a globalizáció áldozatai, és nem maradhatnak láthatatlanok.

Giulio Macron, a tüntetést támogató Olasz Baloldal (SI) frakcióvezetője kijelentette, „a szegénység illegális, nem a migránsok, a hajóblokád és a falak számítanak bűncselekménynek, nem az éhezés és háború előli menekülés”. Macron humanitárius migrációs csatornák kialakítását és az olaszországi migránstáborok bezárását szorgalmazta.

A római tüntetés a Modenában péntek este tartott demonstrációt követte. Az Emilia-Romagna tartománybeli városban szélsőjobboldali megmozdulás zajlott az Olaszországban élő bevándorlógyerekek tervezett állampolgársága ellen. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, hat rendőr és több demonstráló megsérült.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »