Huszadik Szeben megyei magyar napok – operettgálával rajtolt el pénteken Szászmedgyesen a jubileumi rendezvény

Huszadik Szeben megyei magyar napok – operettgálával rajtolt el pénteken Szászmedgyesen a jubileumi rendezvény

Tíz napig, tíz településen zajlanak a XX. Szeben Megyei Magyar Napok rendezvényei. A jubileumi kiadás pénteken operett-gálával rajtolt Szászmedgyesen. A Traube-teremben tartott megnyitón Winkler Gyula EP-képviselő, Gheorghe Roman, Szászmedgyes polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket – tájékoztat az RMDSZ szombati közleménye.
Winkler Gyula köszöntőjében gratulált a Szeben megyei szervezőknek a két évtizedes kitartó munkáért, mint fogalmazott, Hunyad megyében is hasonlóképpen nem egy központban gondolkodnak, hanem

Hírdetés

több településen szervezik meg a magyar napokat, ragaszkodva ahhoz, hogy elvigyék a közösségekhez az identitáserősítő kulturális rendezvényeket.

„A napokban került nyilvánosságra egy közvélemény-kutatás, amely szerint csökkent a többségi társadalom és az erdélyi magyarság bizalma az Európai Unió iránt, de ugyanezt mutatják belső méréseink is. Ezért indítunk kampányt, mert el kell mondani, hogy a csatlakozás óta fejlődést és gyarapodást hozott az Európai Unió, a mezőgazdasági támogatások a gazdáknak, a fejlesztési alapok településeinknek kedveztek, míg az Erasmus programjai fiataljainknak biztosítottak számtalan lehetőséget. De nem szabad az érem másik oldalát sem elhallgatni: hogy a csatlakozás előtti időszak magas elvárásai nem teljesültek maradéktalanul. Többet vártunk a gazdasági növekedés, életszínvonal emelkedés szintjén, de csalódnunk kellett közösségi jogaink tekintetében is. Éppen ezért most, amikor az Európai Unió jövőjéről szóló vita zajlik Európában, nekünk el kell mondani világosan véleményünket” – hangsúlyozta közlemény szerint az EP-képviselő.

A huszadik Szeben Megyei Magyar Napok programkínálatában gyerekprogramok, színházi előadások, könyvbemutatók, filmvetítések, slam poetry, humorest, néptánc előadások szerepelnek. Az indító rendezvényen a Kolozsvári Magyar Opera művészei léptek fel – írja a közlemény.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »