Húsz éves jubileumát ünnepelte a Kertészettudományi Kar Zentai Kihelyezett Tagozata

Húsz éves jubileumát ünnepelte a Kertészettudományi Kar Zentai Kihelyezett Tagozata

Pénteken és szombaton zajlott az a programsorozat, amellyel a kar zentai tagozata fennállásának huszadik, a Kertészek Egyesülete pedig létrejöttének tizenötödik évfordulóját ünnepelte.

Az Alkotóházban megtartott pénteki konferencia után a zentai Művelődési Ház kiállító termében, szombaton délelőtt, 9 órától került megrendezésre az a kiállítás, amely a kar egykori és jelenlegi hallgatóinak tevékenységét mutatta be, majd 10 órától a kar tanárai, hallgatói, és a meghívott vendégek ünnepi műsor keretén belül emlékeztek meg a zentai kertészképzés elmúlt két évtizedére.

Magyar Ferenc, a Szent István Egyetem főigazgatója köszöntőjében tiszteletét fejezte ki azon tanárok, konzulensek, társintézmények felé, akik munkájukkal hozzájárultak a kar kihelyezett tagozatának létrejöttéhez. A zentai kihelyezett tagozaton kívül, Nyárádszeredán és Beregszászon működik a kertészképzés, de 2017-től a felvidéki Révkomáromban is megnyitja kapuit a kar legújabb kihelyezett tagozata. A főigazgató kifejtette, hogy a Kertészettudományi Kar elsődleges célja a jövőben az, hogy minél szervesebb kapcsolatot alakítson ki az elméleti képzés, valamint a valós, működő gazdaságok között acélból, hogy a tudományos képzésben részesült hallgatók tudása a helyi gazdák, gazdaságok birtokain térüljön meg. A jövőben olyan képzéseket, tanfolyamokat is szeretnének létrehozni Zentán, amelyekkel direkt módon segíthetik a környékbeli gazdák aktuális helyzetét.

Simon Gergely, a Kertészettudományi Kar Kihelyezett Tagozatainak vezetője a zentai tagozat fejlődését egyenletesnek ítélve hangsúlyozta azt is, hogy a végzett hallgatóktól számos pozitív visszajelzést kaptak tudásuk aktualitásának, alkalmazhatóságának tekintetében. A képzés sikere természetesen a megfelelő együttműködés eredménye, amely a társintézmények között létrejött.

Pásztor István, Tartományi Képviselőház elnöke hangsúlyozta, hogy a szülők és a pedagógusok feladata az, hogy a felsőoktatásban részt vevő gyermekeiket maradásra biztassák. Pásztor felhívta a figyelmet arra, hogy az itthon maradás legkézenfekvőbb módja az, ha az érettségizett diákok az Újvidéki Egyetem karainak kínálata felé fordulnak, de ehhez természetesen megfelelő szerbtudásra van szükség. A kertészmérnök-képzéssel kapcsolatban pedig hozzátette, hogy mindenki érdeke az, hogy a kar munkája továbbra is hatékonyan és korszerűen folytatódjon, azért, hogy a végzett hallgatók versenyképes tudással rendelkezzenek.

Dr. Lengyel László, a Kertészettudományi Kar Zentai Kihelyezett Tagozatának vezetője a kar történetét összefoglalva köszöntőjében elmondta, hogy a kar célja mindenekelőtt az, hogy ennek a mezőgazdasági térségnek megfelelő szakembereket adjon. A tagozat mozgatórugója az a közel ötven fős csapat, amely munkájával, ötleteivel, támogatásával nap, mint nap elősegíti a gördülékeny munkát. Végezetül köszönetét fejezte ki mindazoknak az intézményeknek, támogatóknak, akik segítették a tagozat létrejöttét.

Az ünnepi felszólalások között a meghívottakat a Retro Song énekegyüttes dalai, Muhi Melinda (ének) és Fehér Kálmán (citera) népdalcsokra, Kiss Vendel és Süli Anett táncosok csokra, valamint Csonka Róbert szavalata szórakoztatta.

Mezei Zsófia


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »