Húsz év után ismét jön a Halál

Húsz év után ismét jön a Halál

Kiszállt volna, mert nagyon nem akarta az ötödik részt, de végül mégis marad az Alien-sagában Sigourney Weaver.

Nagyon nem akartam az ötödik részt. Azt gondoltam, a Földre hozni a történetet elég unalmas. Erről beszélgettünk, és négy hónap múlva egy olyan forgatókönyvet adtak a kezembe, amely egyszerűen zseniális. A rajongók mindent megkapnak, amire vágynak. Sok szempontból is inspirál. Sokat kell ugyan dolgoznia majd mindenkinek, de ha befejezzük a munkát, akkor visszaérünk a kezdetekhez, ahonnan újra el lehet kezdeni építkezni – így nyilatkozott az Alien-mozik húzókarakterét, az Eleanor Ripleyt megformáló Sigourney Weaver. A színésznő még azon a panelbeszélgetésen mesélt erről, amelyet a Bolygó neve: Halál című film 1986-os bemutatójának harmincadik évfordulójára rendeztek nemrég a San Diegó-i Comic Conon, a világ legnagyobb képregényshow-ján.

Ahogy a ma 66 éves Weaver elmesélte, ő maga mindenképpen ki akart szállni a filmből, illetve azért ült le az ötödik mozit jegyző dél-afrikai Neill Blomkamp rendezővel, hogy megbeszéljék, miként írják ki Ripleyt a sorozatból. Ehelyett úgy döntött, marad. Ez pedig nagy lökést adhat a korábban a 9-es körzetet, az Elysiumot és a Chappie-t is rendező 36 éves Blomkampnak, hogy leforgassák az új részt. Ezt erősíti az is, hogy az 1986-os rész másik húzókaraktere, a Hicks tizedest alakító Michael Biehn is arról beszélt, ő is beszáll a ringbe. Ahogy a harminc évvel ezelőtti filmben a Newt karakterét kilencévesen megformáló Carrie Henn is visszatérhet. Ez azért tűnik izgalmasnak, mert az immár 39 éves Henn egész életében kizárólag ebben a filmben színészkedett.

Weaver és az 1984-es első Terminátor-filmben a csak az emberiség megmentőjeként nevezett John Connor apját, Kyle Reese-t is alakító Biehn aktivitására szükség is lesz, hogy újra sínre tegyék az Alien-vonalat, amely a nagyobbnál nagyobb rendezőnevek ellenére hosszú évek óta parkolópályán van. Az 1979-es első, brit „dominanciával” leforgatott részt, A nyolcadik utas: a Halált még Ridley Scott rendezte, a másodikat már James Cameron, míg az 1992-es A végső megoldás: Halált David Fincher. A legutolsó, 1997-es Alien 4 – Feltámad a Halál pedig a „lejtő aljának” tűnik, pedig annak a Jean-Pierre Jeunet-nek a keze munkáját dicséri, aki később megrendezte az Amélie csodálatos életét.

Blomkamp erőfeszítéseit nehezíti, hogy az első mozit jegyző Scott belekezdett a Prometheusba, az Alien-vonal előzményébe, amelyet a jól informált szaksajtó szerint a gyártó, a 20th Century Fox is előnyben részesít, és amely az Alien: Covenant (Alien: Szövetség) címen forogna. Ráadásul ennek a forgatása már zajlik Ausztráliában, a beszámolók szerint lassan a vége felé közeledik, a hivatalos tervek szerint ugyanis Scott filmjének bemutatója 2017. augusztus 4-re várható.

Noha emiatt Weaver csalódottságának adott hangot, a Comic Con-os fellépése azt sejteti, nagyon akarja ezt a mozit, amely történetet sokak szerint Blomkamp képes lesz olyan vágányra terelni, hogy érdemes legyen vele a jövőben is komolyan foglalkozni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »