Húsvéti razziát tartott a fogyasztóvédelem

Húsvéti razziát tartott a fogyasztóvédelem

Közel száz próbavásárlásból ötvenhárom esetben találtak valamilyen szakmai kifogást az ellenőrök a húsvéti fogyasztóvédelmi ellenőrzéseken – derül ki Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatóságának gyorsjelentéséből.

A nagyobb budapesti bevásárlóközpontokra és vásárokra fókuszáló 97 próbavásárlással egybekötött vizsgálat során 53 esetben merült fel valamilyen kifogás a hatóságok részéről. Ez 54,63 százalékos kifogásolási arányt jelent.

Ismételt szabálysértést 5 esetben állapítottak meg a fogyasztóvédelmi ellenőrök, míg két esetben a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz is bejelentést kellett tegyen a hatóság.

Az 53 kifogásolt esetből összesen 36 esetben figyelmeztettek és köteleztek szabálykövetésre az ellenőrök, míg 17 esetben kényszerült a hatóság tényleges bírságot kiszabni.

Az idei húsvéti szezonban összesen 12,35 millió forint értékben, átlagosan 726,47 ezer forint bírságot szabott ki Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósága.

A forgalmasabb vásárhelyszínekre fókuszáló ellenőrzések célja az volt, hogy biztosítsák a biztonságos húsvéti vásárlás feltételeit, továbbá védjék a fogyasztók vagyoni érdekeit.

A fogyasztóvédelmi hatóság idén három szempontot vizsgált különösen:

A vizsgálatok során a hatósági ellenőrök a fiktív árkedvezményeket és a megtévesztő eladói magatartást először figyelmeztetéssel és indokolt esetben büntetéssel szankcionálták.

Az eredmények tükrében folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak a kereskedők az év többi szakában is.

A fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelemért felelős szervezeti egységeinek ellenőrei továbbra is jelen lesznek a nagyobb áruházláncokban, kisebb élelmiszerüzletekben, piacokon, műszaki üzletekben, ruha-és divatáru üzletekben is.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »