Húsvét – Palóc húsvét a füleki várban

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Palóc húsvétot a szlováki Fülek várában hétfőn; a programra tojásdíszítéssel, népi hangszerek készítésével, és disznóvágással is várják az érdeklődőket – tájékoztatta az MTI-t a szervező Füleki Városi Művelődési Központ igazgatója.

Illésné Kósik Andrea elmondta: a látogatók a kézműves foglalkozásokon kipróbálhatják a tojásdíszítést, a gyékényezést, a mézeskalács-díszítést, vagy a népihangszer-készítést, de arcfestés, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás, gyermek íjászverseny és mesekuckó vár rájuk.

A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, valamint húsvéti locsolkodás, a Magyar Közösségi Ház udvarán hagyományos disznóvágás gazdagítja a programot, a szabadtéri színpadon folklór együttesek lépnek fel.
 

Hírdetés

Bemutatkozik a budapesti Csángálló zenekar, a dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes, a Datelinka zenekar és vendégei Gyetváról, a fellépők között lesz még a Foncsik Énekegyüttes, a Banyaklub, vagy a MeseFigurák színjátszó csoport is. 
 

A kísérőprogramok között hagyományos disznóvágást tartanak a Magyar Közösségi Ház udvarán, és megtekinthetőek a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai, valamint A murányi kőedény emlékezete című időszaki tárlat a vár Bebek tornyában. 
 

A húsvéti fesztivál társszervezői a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások és a Csemadok Füleki Alapszervezet.
 

Kedvezőtlen időjárás esetén a programot a művelődési központban rendezik meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »