Húsvét 5. vasárnapja “C” év (2019)

Nem ezzel kezdődött…

„amikor az áruló Júdás kiment a teremből, Jézus beszélni kezdett”

Abban az időben: amikor az áruló Júdás kiment a teremből, Jézus beszélni kezdett: „Most dicsőül meg az Emberfia, s az Isten is megdicsőül benne. Ha Isten megdicsőül benne, Isten is megdicsőíti őt saját magában, sőt hamarosan megdicsőíti. Fiaim, már csak rövid ideig vagyok veletek. Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást. Arról tudják majd meg, hogy tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.”. Jn 13, 31-33A; 34-35

 

Hírdetés

szinkronban

„amikor az áruló Júdás kiment a teremből, Jézus beszélni kezdett”– Júdás távozása és a búcsúbeszéd kezdete egybeesnek, szinkronban vannak. Hogyan lehetséges ez? Nyilvánvaló, hogy amit Jézus a szeretetközösségről mond, és amit Júdás tesz, az nincs szinkronban. A szeretet itt a legfőbb szabály. Nem a hűséget kéri számon az Úr, hanem a szeretetet. Új korszak kezdődött, és ebbe ez a tanítvány nem tudott beilleszkedni. Kizárta önmagát a közösségből.

Emlékezzünk! Múlt vasárnap az engedelmességről, mint odahallgatásról elmélkedtünk. Júdás nem hallgatott oda, amikor Jézus kifejtette országának dicsőségét. Igen, engedelmességet is követelt: Új parancsot adok nektek. De a parancs mellé teszi önmagát, mint modellt és példaképet. „Úgy szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket.” A tanítvány az, aki hallgat ránk. De Jézus kifejti, hogy nem puszta odafigyelésről van szó. A követés a minta követését is jelenti. A minta pedig a szeretet.

2019. MÁJUS 19. HÚSVÉT 5. VASÁRNAP – „C” ÉV


Forrás:ulrichblog.wordpress.com
Tovább a cikkre »