Hús-vér hősök és a „botcsinálta” forradalom – Nyáry Krisztián könyvét mutatták be Kolozsváron

Hús-vér hősök és a „botcsinálta” forradalom – Nyáry Krisztián könyvét mutatták be Kolozsváron

Petőfi Sándor otthon felejtette a Nemzeti dalt, melyet a közhiedelemmel ellentétben soha nem szavalt el a Nemzeti Múzeumnál és Táncsics Mihálynak kiszabadítása után esze ágában sem volt megjelenni a színházi díszelőadáson, hiába akarta látni a nép.
Ilyen és ehhez hasonló kulisszatitkokat tudhattak meg az 1848-as forradalomról azok, akik részt vettek kedden délután Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, legújabb, Fölébredett a föld című könyvének bemutatóján.

A kolozsvári magyar színház nagytermében tartott eseményen a szervezők részéről Horváth Anna, az RMDSZ kincses városi szervezetének elnöke, volt alpolgármester köszöntötte a vendéget. Úgy vélte, míg napjainkban nehéz megőrizni az egymás és a közös ügyek iránti jóhiszeműséget, az 1848-as forradalom hősei a legnagyobb viták közepette is tisztelni tudták egymást.

Hajlamosak vagyunk a történelem nagyjait piedesztálra helyezni, de ha nemcsak megtanulni, hanem megérteni is akarjuk a történelmet, le kell őket emelni onnan,

mutatott rá Horváth Anna, aki szerint ezt a munkát végzi el kellő tisztelettel könyveiben Nyáry Krisztián.

A köztudatba az ismert magyar költők, írók szerelmeiről írt történeteivel „berobbant” író elmondta,

új könyvében 163 levél segítségével ismerteti az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történelemkönyvekben nem fellelhető oldalát, azt, hogy az akkori ismert és hétköznapi emberek hogyan látták a történelmi eseményt.

Mik voltak a félelmeik, mire gondoltak azokban a napokban, hiszen a levelekből az aggodalmak, kétségek is kiderülnek, még Kossuth Lajos kapcsán is.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »