Hungarikum Bizottság – Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

A Ludas Matyi Tulipán (b) és a Pusztatenki Erdész nevű kuvaszok a Nemzeti kincsünk a kuvasz című könyv megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztató előtt a Városligetben 2021. január 11-én. MTI/Kovács Tamás

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos hétfőn sajtótájékoztatón.

V. Németh Zsolt leszögezte, hogy az agrárminisztérium többféle módon is támogatja a magyar kutyafajták egyedszámának bővülését: több tízmillió forintos forrást biztosítanak például DNS-alapú vizsgálatokra és a népszerűsítő programokra is. Hozzátette, hogy a hungarikum bizottság pályázata lehetőséget ad akár könyvkiadásra is, erre volt példa a kuvaszt népszerűsítő kiadvány támogatása. Úgy fogalmazott, hogy a kuvasz „jellemvonásai alapján alkalmas arra, hogy a 21. században is az ember társa maradjon”, ennek érdekében például január 1-től már a törzskönyvezésének költségeit is megtéríti az agrártárca.

Hírdetés

A miniszteri biztos emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés 2003-ban a magyar kutyafajtákat nemzeti kinccsé nyilvánította, majd 2017-ben a hungarikum bizottság mind a kilenc magyar kutyafajtát, közte a magyar kuvaszt is hungarikummá minősítette.

V. Németh Zsolt megerősítette, hogy támogatnák a hasonló kedvezményeket más kutyafajtáknál is, és azt is megjegyezte, hogy az agrártárca hamarosan kiírja az idei hungarikum-pályázatot, amelynek egyik célterülete a népszerűsítő kiadványok.

Pischoff Ferenc, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke ismertette, hogy tavaly csaknem 300 kuvaszt törzskönyveztek, szemben az elmúlt húsz évvel, amikor évente körülbelül 200 körüli egyed született.

A Nemzeti kincsünk a kuvasz című könyv a kötet megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Vajdahunyad-várban 2021. január 11-én. MTI/Kovács Tamás


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »